Prof. Zorana Vekić izlaže na skupnoj izložbi hrvatskih slikarica u dubrovačkoj Sponzi

 

U dubrovačkoj palači Sponzi otvorena je izložba hrvatskih slikarica pod nazivom ‘Tišina’. Među 14 slikarica čija su djela izložena je i prof. Zorana Vekić.

Prof. Vekić odazvala se na poziv akademske slikarice Ivane Trostmann, a izložila je svoje najnovije slike iz ciklusa ‘Corpus Mysticum’ koji je posvećen Isusovim žalosnim trenutcima. Više o samoj izložbi rekla nam je prof. Vekić u kratkom razgovoru, a svi vi koji je želite razgledati, možete to napraviti do 3. travnja, dokada je otvorena u dubrovačkoj Sponzi.

smotra- baner
smotra- baner

U dubrovačkoj Palači Sponza izložili ste vaše najnovije slike iz ciklusa ‘Corpus Mysticum’. Što čini opus Vaše izložbe, koji su motivi na slikama i kojom su tehnikom slike nastale?

Moje slike iz ciklusa “Corpus Mysticum” (tehnika ulje) su posveta sveprisutnim “trenutcima tišine” naspram neizrecivog i nepojmljivog Boga uronjena u misterij Sv. Muke. Smatram da teologija i umjetnost na svoj posredan način utječu na produhovljavanje i samim tim pridonose afirmaciji onih načela koja čine bit kršćanske religije.

Kako smo već naveli, riječ je o vašim najnovijim slikama. Što vas je ovoga puta nadahnulo?

Sv. Ivan Pavao nas je upozorio da čovjek postaje sudionikom Božje prisutnosti prije svega time ”što se daje odgojiti za tišinu u klanjanju!” Rečenica mi je bila izvorni motiv – da je tišina stav duše. Ne skriva, razotkriva, objavljuje u dubinama.

Slike ste izložili na skupnoj izložbi hrvatskih slikarica pod nazivom ‘Tišina’. Što je zapravo tematika skupne izložbe i što se želi poručiti njome?

Kao autorice smo na ovoj izložbi htjele svjedočiti duhovnu stvarnost pretočenu u slikarski medij. Da mistična otmjenost palače  bude i duhovan prostor kojega preplavljuje umjetnik, a u kojemu je moguće prepoznati Božji glas.

Hoćemo li možda imati priliku vidjeti vaše slike iz ovoga ciklusa izložene i u Metkoviću?

Vjerujem da će uskoro biti uprisutnjena i u mom rodnom gradu. Da ono primarno bilo postane i dio drugog dok ga promatra. Umjetnost ne može promijeniti svijet, ali ga mijenja u sebi samoj, baveći se njime.

Kako smo mogli vidjeti u vašem dosadašnjem radu, pronalazite inspiraciju u vašem okruženju (Narona, ljepote i krajolik doline Neretve, motivi iz našega okruženja, vjera… itd.) Pripremate li možda još nešto novo što ćemo uskoro moći vidjeti?

Nepregledne su mogućnosti. Ipak je “sutra” u Božjim rukama.

I za kraj, kako je izgledalo otvorenje izložbe u dubrovačkoj Sponzi i dokada će biti otvorena?

Izložbu je otvorila dr. sc. Katja Bakija, a u veličanstvenom glazbenom programu je sudjelovao mješoviti zbor Sv. Križa iz Gruža pod ravnanjem prof. Marije Brčić. Likovni postav izložbe potpisuje mag. ing. arch. Lea Đurović Ruso. Izložba ostaje otvorena do 3. travnja 2023. Sveta Misa za ovu izložbu i cijeli projekt i sve nas bit će u srijedu ujutro u svećeničkom domu. Molit će don Ante Marković. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content