Preminula je prof. Radojka Bagur

 

U Zagrebu je jučer preminula prof. Radojka Bagur (1936. – 2023.).

U nastavku teksta dijelimo njezinu biografiju objavljenu prilikom predstavljanja druge knjige ‘Nošnja u delti Neretve’. 

Kino_baner
Kino_baner

Prof. Radojka Bagur rođena je u Krku 15. travnja 1936. godine. Prva tri razreda osnovne škole završila je u Sarajevu, četvrti u Cisti Velikoj, peti u Krku, a šesti i sedmi u Metkoviću. Nakon gimnazijskog obrazovanja u Dubrovniku, povijest umjetnosti diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1960. radila je kao nastavnik likovnoga odgoja u osnovnoj školi u Metkoviću te kao profesor likovne i glazbene umjetnosti u metkovskoj Gimnaziji. Organizirala je izložbe likovnih umjetnika u školama i Domu kulture, a tijekom svojega rada kreirala je i izrađivala kostime i scenografiju za dramsku, a najviše za folklornu grupu KUD-a Metković.

Ostvarila je brojne uspješne izložbe, uređivala kataloge izložaba, pisala za časopise i zbornike radova, a izdala je i knjige pod nazivom ‘Neretvanska narodna nošnja – Metković i okolina’ te ‘Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća’.

Nagradu Ivan Filipović RH dobila je 1990. za odgojno-obrazovni rad, unapređivanje nastave, rezultate u njegovanju kulturne baštine i odgoju mladih, aktivan rad na povezivanju škole i društvene zajednice te sudjelovanje u organiziranju Smotre folklora u Metkoviću. Nagradu za kulturnu djelatnost tadašnje Općine Metković dobila je 1982. godine, a Grad Metković dodijelio joj je 2017.  Nagradu za životno djelo.

Radojka Bagur ostavila je neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu grada Metkovića. Posljednje javno izlaganje u našemu gradu imala je na znanstveno-stručnome skupu ‘Metković 600’ koji je u lipnju 2022. održan u Metkoviću, a na kojem je i nastala njezina fotografija koju dijelimo u nastavku teksta. Obitelji, rodbini i prijateljima preminule prof. Radojke Bagur izražavamo duboku sućut. Počivala u miru.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content