Vesna Vuga Sušac: “Ciklusom #musthave borim se protiv formi bez sadržaja’

 

U Prirodoslovnome muzeju Metković jutros je otvorena vrlo zanimljiva izložba slikoreljefa i skulptura pod nazivom #musthave autorice Vesne Vuga Sušac.

O izložbi su, uz autoricu, govorile ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće i akademska slikarica Dragana Nuić Vučković.

Kino_baner
Kino_baner

S radom na ciklusu #musthave autorica je započela još 2016. godine, a sastoji se od skulptura nastalih od životinjskih kostiju, odnosno lopatica ukrašenih perlicama, šljokicama, umjetnom kosom, umjetnim voćem, lišćem itd. Kako je istaknula, ovim zanimljivim radovima autorica se svjesno koristi kičem kako bi se borila upravo protiv kiča!

“Moj prvi susret s lopaticama bio je na odlagalištu otpada gdje je mesnica izbacila otpad s kostima i gdje sam ugledala lopaticu koja me asocirala na lice. Slikoreljefi i skulpture nastali od prirodnih životinjskih kostiju, odnosno lopatica, imaju poseban proces obrade da bi došle do konačne izvedbe. Ovim ciklusom zapravo želim ukazati na prave vrijednosti kojima se trebamo vratiti. Borim se protiv svih formi bez sadržaja. Danas je svijet baziran na formi, mladi su zaslijepljeni estetskim izgledom i izopačenim vrijednostima. Ciklus ima i popratne plakate kojima sam htjela ekološki osvijestiti ljude. Dakle, izložba ima više poruka i svaki posjetitelj može iščitati svoju poruku, pa između ostalih i tu ekološku”, poručila nam je Vuga Sušac u svom osvrtu na poruku izložbe koju posjetitelji Muzeja mogu razgledati tijekom svibnja.

Inače, Vesna Vuga Sušac rođena 1976. godine u Mostaru gdje se školovala, završila gimnaziju i Pedagoški fakultet. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru 2000. godine u klasi prof. Nikole Vučkovića. Poslijediplomski studij završila je 2011. godine na ALU Sarajevo. Trenutno pohađa doktorski studij Ars Sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru. Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je na osamnaest samostalnih i više skupnih i selektivnih izložbi u BiH i inozemstvu. Sudjelovala je na mnogim likovnim kolonijama i humanitarnim izložbama. Dobitnica je više strukovnih nagrada za kiparstvo i crtež. Docentica je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content