Izložbom posvećenom Milanu Orebu započeo program 38. Smotre folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

 

Otvorenjem izložbe posvećene Milanu Orebu – sportašu i folkloristu, sinoć je u Galeriji GKS-a započeo program 38. Smotre folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

O izložbi i Milanu Orebu govorili su organizacijski tajnik Smotre Zdravko Obradović, umjetnički direktor Smotre prof. Vido Bagur i sin Milana Oreba dr. sc. Goran Oreb. Prof. Milan Oreb bio je sportaš, pedagog, učitelj plesa i istraživač. Svojim je radom dao veliki doprinos sportu i folkloru na otoku Korčuli. Folklornoj je baštini otkrio ljepotu plesnih elemenata, korčulanske pjesme i viteških plesova što se i danas izvode. Svoje bogato znanje i iskustvo nesebično je dijelio na školama folklora, svojim koreografijama i obnovom zaboravljene tradicije. Po mnogim etnokoreolozima otok Korčula je jedinstven po brojnosti prekrasnih plesnih običaja na tako malom geografskom području. To su pučki i gradski plesovi, lančani plesovi s mačevima i svima poznata Moreška. U svima njima Milan Oreb i njegova obitelj su aktivno sudjelovali i pomogli održati ih do danas.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

U sklopu programa prikazan je i kratak videozapis sa Škole folklora na otoku Badija na kojoj je predavao prof. Oreb, a u glazbenom dijelu nastupali su Ženska pjevačka skupina KUD-a Metković i A sekcija KUD-a Metković. Program je vodila Romana Gabrić.

Plesni dio programa Smotre otvara se danas na Trgu kralja Tomislava u 18 sati, nakon čega je u GKS-u s početkom u 19:30 na rasporedu prva Večer folklornih skupina.

Podsjetimo, 38. Smotra folklora traje do nedjelje, a i ove godine održava se u organizaciji KUD-a Metković i Ustanove za kulturu i sport Metković, a organizaciju su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Grad Metković i Dubrovačko-neretvanska županija.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content