Udruga veterana 4. gardijske brigade organizirala hodnju od Bistrine do Srđa

 

U spomen na 31. obljetnicu oslobođenja juga Domovine i u čast poginulih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili na Oltar domovine, Udruga veterana 4.gardijske brigade DNŽ organizirala je hodnju od Bistrine (zadnja crta obrane 1991./92. do početka oslobodilačkih operacija na jugu) do Srđa kao simbola obrane Dubrovnika.

 Skupina od 13 sudionika zapalila je svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade pok. Goranu Kliškiću i Ivici Vuci. Nakon kratke molitve krenulo se prema Dubrovniku gdje bi trebali stići ujutro oko 10-11 sati na Srđ. U Slanom će ih dočekati pripadnici Udruge veterana samostalne policijsko-dragovoljačke satnije Slano.

Kino_baner
Kino_baner

Prisjetimo se oslobodilačkih operacija 1992.godine, 18. svi 1992. – 30. lip 1992.- Napadna akcija kojom je oslobođeno cijelo Dubrovačko primorje.

1.-13.srpnja 1992.g. operacija Tigar. Glavni cilj bio je ovladati visovima iznad Dubrovnika, potisnuti okupatora na južni rub Popova polja te uspostaviti položaje za oslobađanje Konavala. Posebno se ističu borbe za Golubov kamen što je ostvareno uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja

20.-24.listopada 1992.godine-oslobođenje Konavala. Cilj je bio zauzeti Konavoska brda i izbiti na granice prema BiH i tadašnjoj SRJ što je na kraju i učinjeno. Oslobođeno je 1210 četvornih kilometara kopna i 1080 četvornih kilometara hrvatskog pojasa teritorijalnog mora čime je oslobođen cijeli jug Domovine.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content