Putopisno predavanje „Ne postoji sutra u Atru“ mlade književnice Martine Divić u srijedu u Gradskoj knjižnici Metković

 

U Gradskoj knjižnici Metković u srijedu, 31. svibnja s početkom u 20 sati održat će se putopisno predavanje „Ne postoji sutra u Atru“ mlade književnice Martine Divić.

Rekli su o knjizi: “… možda najbolji naš putopis koji sam pročitala posljednjih nekoliko godina, oborio me s nogu, lakoćom pisanja, vještinom pripovijedanja, slikama koje su gotovo pjesničke. Pravi književni putopis kakav sam dugo priželjkivala pročitati… / Maja Klarić, putopjesnikinja.

„Martina Divić umije lijepo pripovijedati…rijetko kad ćete naići na tekst koji tako superiorno, a posve diskretno, divno jednostavno, razbija predrasude o Africi i o njezinim ljudima. / Miljenko Jergović, književnik

Knjiga ‘Ne postoji sutra u Atru’ zbirka je kratkih priča koje su nastale od zapisa sa putovanja sjeverozapadnom Afrikom (Senegal, Mauritanija, Zapadna Sahara, Maroko) Martine Divić i njezinog suputnika Tonija Vranješa. Svaka priča je cjelina za sebe i kroz njih je Martina ispričala priče o ljudima koje su upoznali, o avanturama koje su doživjeli, o iskustvu susreta sa drugom kulturom, a njezin suputnik, Toni Vranješ, doživljeno je zabilježio fotoaparatom pa svaku priču u knjizi prati i fotografija.

Putopisno predavanje, obogaćeno foto i video materijalom, prati njihovo putovanje iz male uvale Drvenik, sve do lijepe i egzotične Afrike. Tkajući nam tako priču o Africi, Martina će se dotaknuti i ljudskih prava u Senegalu i Mauritaniji.Martina Divić odrasla je u Drveniku kod Makarske. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija odlazi na prvo putovanje u Afriku, a priče s putovanja objavljuje na facebook stranici „Nisan doma“.

Martina je za svoje pisanje dobila brojne nagrade, a njezina prva knjiga „Ne postoji sutra u Atru“ jednoglasnom odlukom žirija osvojila je nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis 2022. godine, na festivalu putnika u Šibeniku.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content