Članovi udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Podružnice PGŽ posjetili DNŽ

 

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Primorsko goranske županije, predvođeni predsjednikom ogranka Jelenje g. Ivoslavom Banom u subotu, 3. lipnja 2023. posjetili su našu županiju. Pri dolasku u Opuzenu primio ih je predsjednik UDVDR podružnice DNŽ Mijo Vukušić.

Kroz druženje  i vožnju autobusom predstavio im je Dubrovačko-neretvansku županiju i kraj kroz koji su prolazili. Tako se razgovaralo o vinogorju Komarna, od toga kako je došlo do ideje za vinogorje, do dosadašnjih postignuća. Zatim su se, uz obavezno zaustavljanje i fotografiranje na Pelješkom mostu, gosti upoznali s povijesti od prvog spomena ideje o gradnji mosta, problemima u nizu akcija i, s jedne strane, pokušaja da se ospori gradnja, a s druge strane, s akcijom Bilo naroda gradimo most, raznim inicijativama, postavljanjem dvaju anđela Duje i Vlaha, sve do konačne izgradnje i spajanja juga s ostatkom Hrvatske. 

Kino_baner
Kino_baner

Putujući ka Stonu nisu zaboravljene ni devedesete, kako je ovo mjesec kada se obilježavaju osnutci prvih postrojbi na ovom dijelu lijepe naše sve do formiranja 116 brigade. Uz niz podataka, gosti su upoznati i s nastankom Južnog sektora i ulozi tog zapovjedništva posebno u stvaranju obrambenih linija na zapadnom dijelu ukupnog Dubrovačkog ratišta. Kod županijskog spomenika Vjetreni mlin goste je dočekao i pozdravio g. Zdravko Bazdan, te ih je upoznao sa simbolikom i povijesti izgradnje samog spomenika. Nakon odavanja počasti svim poginulima g. Ivoslav Ban je sa suradnicima Tomislavom Klićom i Zoranom Lukanićem položio vijenac zahvale svim poginulim u obrani juga Hrvatske.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content