Održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća, dodijeljene nagrade laureatima

 

Povodom blagdana Sv. Ilije i Dana grada Metkovića održana je Svečana sjednica Gradskoga vijeća.

Sjednici su, između ostalih, nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gospodina Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, izaslanik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te gradova i općina iz BiH.

Kino_baner
Kino_baner

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Dalibor Milan, župan Nikola Dobroslavić, ministar Oleg Butković, ministar Branko Bačić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Milan u svom je govoru čestitao blagdan Sv. Ilije i Dan Grada te zahvalio svima onima koji pridonose boljitku i ugledu grada. Uz videoprojekciju koja je prikazivala značajne projekte koji su realizirani u proteklom razdoblju, gradonačelnik je najavio i projekt gradnje spojne ceste Vid- Nova Sela, vrijedan 14 milijuna eura, a za koji je netom prije Sjednice potpisan ugovor između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Županijske uprave za ceste.

Hvala svim mojim Metkovcima i Metkovkama s kojima smo prolazili i još uvijek prolazimo sve prepreke ovog izazovnog vremena. Najviše sam zahvalan na strpljenju i razumijevanju koje svakodnevno pokazujete s obzirom da je Metković jedno veliko gradilište. Svi smo mi pozvani u svojim ulogama i u svom vremenu ostaviti trag koji će naš Grad, sve nas i generacije koje dolaze, učiniti boljim. Motiv i cilj ne smijemo gubiti iz vida, a naš će grad zasjati i postati bolje i ljepše mjesto za život. Ovaj grad zamišljamo kao održivu zajednicu građana, željeni dom za život i rad svih ljudi koji vide i grade svoju budućnost u Metkoviću. Bez sumnje, prostora za još veći napredak ima, te odgovorno tvrdim da ćemo znati prepoznati i prihvatiti sve mogućnosti i prilike koje će ovaj grad učini još boljim mjestom za život“, poručio je Milan. 

Dodijeljene nagrade laureatima 

Na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima.

Dragica Krnjača s. Magdalis, posmrtno – Nagrada Grada Metkovića za životno djelo

Zbog iznimnog doprinosa, predanog  rada i brige za zajednicu i djecu Metkovića, Gradsko vijeće Grada Metkovića časnoj sestri Magdalis Krnjači posmrtno dodjeljuje nagradu za životno djelo. Časna sestra Magdalis Krnjača, svjetovnog imena Dragica, rođena je 23. kolovoza 1954. godine u Košutama. Nakon završetka srednje škole pridružila se Družbi sestara Služavki Malog Isusa 1970. godine gdje je privremene redovničke zavjete položila 1974., a doživotne u Dubrovniku 1980. godine.

Imala je prirođeni sluh i smisao za crkveno pjevanje, izraziti dar za umjetnički ručni rad i aranžiranje, a pokazala je  natprosječnu kreativnost u radu s djecom kroz 46 godina predanog rada. Posebno revno ukrašavala je crkve i crkveno rublje.

Od 1974. godine boravila je i radila u nekoliko samostana: u Donjoj Lastvi (naselje Boke Kotorske, Crna Gora), Konavlima, Cisti Velikoj, Krilu Jasenicama, Kaštel Kambelovcu i Metkoviću, gdje je uglavnom radila u dječjim vrtićima, a deset je godina vršila i službu predstojnice samostana u Kaštel Kambelovcu. Upravo se u Metkoviću zadržala najduže: prvi put od 1984. do 1994. godine, a drugi put od 2004. do 2022. godine. S posebnom ljubavlju pristupala je uređenju župne crkve sv. Ilije, a njen istančani osjećaj za estetiku i aranžiranje posebno se ogledao za vrijeme većih župnih proslava i blagdana: pričesti, krizmi, krštenja, vjenčanja, u adventsko i korizmeno vrijeme. Svoje pjevačko umijeće nesebično je poklanjala crkvenom zboru sv. Ilije u čijem radu je uvijek rado sudjelovala. 

U dječjem vrtiću pri Samostanu Svete Obitelji u Metkoviću djelovala je punih 28 godina, odgajajući mnogobrojne generacije metkovske djece u njihovoj najosjetljivijoj dobi. Taj je rad posebno voljela i svom dušom je bila predana u služenju Isusu u odgajanju malenih Metkovaca.  Pri svakom susretu zračila je prepoznatljivom toplinom, strpljenjem i nadasve radošću kojom je zračila. Njen pozitivan odnos prema životu, a koji je bio duboko ukorijenjen u radosti Evanđelja kojega je svakodnevno živjela, mnogima je bio pravi životni smjerokaz.

Nakon teške bolesti umrla je 2. lipnja 2022. godine u svojim rodnim Košutama, a samostan u Metkoviću napustila je dan ranije radeći gotovo do samoga kraja požrtvovno, revno i s ljubavlju. Na tragu mnogih sestara Služavki malog Isusa, ostavila je neizbrisiv trag u srcima svih onih koji su je poznavali, a u gradu Metkoviću i posebno Župi sv. Ilije bila je dobra, radosna i plemenita duša koja je svojom iskrenošću, vedrom naravi i entuzijazmom ostavila neizbrisiv trag.

Rukometni klub ‘Metković – Mehanika’ – Nagrada Grada Metkovića ‘Ždral’ u području sporta 

Zbog doprinosa u razvoju i promicanju sporta, Gradsko vijeće Grada Metkovića Rukometnom klubu Metković-Mehanika dodjeljuje nagradu ‘Ždral’.

Rukometni klub Metković-Mehanika je klub koji je danas nositelj muškog seniorskog rukometa u gradu Metkoviću, a ta uspješna rukometna priča u Metkoviću započela je davne 1963. godine i do danas Klub se može pohvaliti vrhunskim rezultatima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Rukometni klub Metković-Mehanika iznjedrio je velik broj vrhunskih i uspješnih sportaša koji i danas ostvaruju vrhunske rezultate u klupskim i reprezentativnim natjecanjima.

Škola rukometa koja djeluje u sklopu Kluba, uvijek je bila temelj za razvoj talentiranih igrača koji su nastavljali seniorsku karijeru u Metkoviću tako da nije bilo velike potrebe za igračima iz drugih rukometnih sredina. U raznim uzrasnim kategorijama Kluba, u izuzetno kvalitetnim uvjetima, rade licencirani i stručni treneri, a sve uz podršku istinskih entuzijasta koji doprinose razvoju i napretku Kluba.

Ozbiljnost i revnost u radu i vođenju RK  Metković-Mehanika urodila je plodom 2022. godine kada Klub, nakon 13 godina niželigaških natjecanja, ulazi u najveći rang ligaškog natjecanja PAKET 24 PREMIJER LIGU, na veliku radost i zadovoljstvo metkovske publike koja u svom gradu može pratiti ovu razinu natjecanja.

U radu RK Metković-Mehanika osobito je značajan projekt,  osmišljen pod nazivom „Rukomet se vraća kući“. Primarna je inicijativa Kluba bila omogućiti povratak metkovskih rukometaša iz raznih dijelova Europe u Metković, a prošlogodišnji klupski uspjeh govori u prilog da je takva politika vođenja Kluba bila izrazito uspješna. Dio njih i danas nastupa za Klub, a ljubav prema rukometu i Metkoviću iskazuju svi koji svoja znanja, kao treneri i igrači, prenose na mlađe uzraste.

Uspjeh prve momčadi RK Metković-Mehanika veliki je poticaj radu Škole rukometa. Mlađe kategorije rukometaša također ostvaruju izvrsne rezultate. Sudjelovali su u završnici Državnog prvenstva za mladiće U17 i U13, kao i u završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava

Rukometni klub Metković-Mehanika klub je dugogodišnje tradicije koji se ističe svojom kvalitetom i organizacijom, a dosadašnjim sportskim uspjesima i ostvarenjima, želi u djeci i mladima na području grada Metkovića probuditi ljubav prema sportu, a posebno rukometu, a talentiranim igračima dati mogućnost da uspješno razvijaju svoj potencijal.

Goran Martinac – Nagrada Grada Metkovića ‘Narona’ u području kulture

Za iznimno i predano javno djelovanje i doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti, Gradsko vijeće Grada Metkovića Goranu Martincu dodjeljuje nagradu „NARONA“ u području kulture.

Goran (Gogo) Martinac hrvatski je glazbeni producent, tonski snimatelj, aranžer i skladatelj. Voditelj je i glavni tonski snimatelj Croatia Recordsa. Rođen je 12. travnja 1976. godine u Metkoviću, u kojem je završio osnovnu i srednju školu.

Kao dvanaestogodišnjak s prijateljima iz Metkovića osniva glazbeni sastav Spaček, koji svoj prvi uspjeh ostvaruje pobjedom na Festivalu pjevača amatera Glas Neretve. Krajem 1992. godine producira i aranžira njihov prvi album, a 1993. godine svojim prvim spotom za singl Prva dama Spaček zauzima prvo mjesto u tadašnjoj najrelevantnijoj nacionalnoj glazbenoj top-ljestvici u emisiji Hrvatske televizije Hit depo. Na njihovom drugom albumu našla se Martinčeva pjesma Neretvanska koja postaje svojevrsna neslužbena himna grada Metkovića i posebno popularna među Metkovcima i Metkovkama koji su zbog studija ili posla napustili Metković. Pamti se njezin motivirajući stih „Metkoviću, opet ću ti doći!

Martinac 1994. godine seli u Zagreb, u kojemu nalazi stalni angažman u eminentnom zagrebačkom glazbenom studiju Rockoko, a od 1997. godine zaposlen je u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records kao voditelj tonskih studija. Godine 2005. postaje jedan od osnivača i prvi direktor CMC televizije. Predavač je na zagrebačkoj Školi glazbene produkcije i multimedije MPA. .

Najznačajnije radove postigao je kao mastering inženjer na svim izdanjima Croatia Recordsa, na remasteriranim kultnim izdanjima iz Jugotonove arhive te na digitalizaciji cjelokupne videoarhive CMC televizije. Dovoljno je nabrojiti veličine poput Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnoga valjka, Prljavoga kazališta, Ibrice Jusića, Josipe Lisac i drugih.

Više je puta nominiran i nagrađivan različitim glazbenim nagradama za snimanje i produkciju, kao i nagradama na raznim festivalima. U proteklih sedamnaest godina Goran Martinac sedamnaest puta je osvojio najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin, od toga je tri Porina osvojio ove godine.

Unatoč mnogim profesionalnim obvezama Goran Gogo Martinac ostao je tijesno vezan uz svoj Metković. Posljednjih petnaestak godina nezaobilazan je u provedbi festivala pjevača amatera Glas Neretve. Značajan je njegov rad na digitalizaciji tonskih zapisa, od čega izdvajamo himnu RK Mehanika i korizmene napjeve u Župi sv. Ilije. Za kazališnu povijest Metkovića neprocjenjiv je njegov rad na digitalizaciji kazališne predstave Ljubavnici, koja je prije više od 70 godina metkovskim amaterima donijela titulu najboljih u Hrvatskoj. Gotovo od djetinjstva kamerom je bilježio mnoge važne događaje iz povijesti, kulture i sporta u Metkoviću te ih tako sačuvao od zaborava.

Ljiljana Jeličić – Nagrada Grada Metkovića „NARONA“ u području obrazovanja

Zbog iznimnoga doprinosa u obrazovanju Gradsko vijeće Grada Metkovića donijelo je Odluku o dodjeli Nagrade „Narona“  u području obrazovanja gospođi Ljiljani Jeličić.

Profesorica matematike Ljiljana Jeličić započela je svoj rad u sustavu obrazovanja prije 42 godina, a od 1992. godine zaposlena je u Gimnaziji Metković.  Svojom stručnošću, metodičkom kreativnošću te ostvarenim rezultatima dala je nemjerljiv doprinos svojoj školi, gradu Metkoviću i široj zajednici. 

Zbog izvrsnog odgojno-obrazovnog djelovanja i izvođenja nastave, postignutih rezultata učenika koje je poučavala te zavidnom izvannastavnom stručnom radu i kvalitetnom stručnom usavršavanju, promovirana je u zvanje savjetnice.

U četiri desetljeća bogatog i predanog neposredno odgojno-obrazovnog rada Ljiljana Jeličić je više puta za svoja postignuća dobivala priznanja, a njene je rezultate prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje joj je 2002. godine dodijelilo posebno priznanje za uspješan, kvalitetan i kreativan rad. Njega, između ostaloga, karakteriziraju inovativnost i otvorenost za nove paradigme poučavanja, a suvremenim pristupom poticala je učenike na sudjelovanje u istraživačkim aktivnostima koje su rezultirale brojnim pohvalama i priznanjima. Posebno se ističe njen rad s nadarenim učenicima, čime je poučavanje matematike uzdigla na znatno višu razinu. Redovito je pratila promjene u obrazovanju te kritički odabirala i integrirala nove metode i nove tehnologije. Kruna takvog pedagoškog djelovanja vrsni su uspjesi učenika na svim razinama natjecanja, od školske do državne razine, te vrlo visoki postotci riješenosti ispita državne mature na A razini. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja imenovao ju je koordinatoricom polaganja državne mature u Gimnaziji Metković što je radila dugi niz godina.

Profesorica Jeličić je i na nacionalnoj razini u zajednici nastavnike matematike uživala veliki ugled te je godinama, osim školskih i županijskih,  bila redoviti član državnih povjerenstva za provedbu natjecanja iz matematike. Aktivna je na STEM području, kao i u provođenju projekta na svim razinama. Prvi Erasmus + projekt u kojem je sudjelovala Gimnazija Metković započet je 2014. godine, a realiziran je zahvaljujući profesorici Jeličić. Ohrabrila je time i potaknula druge kolege da nastave sudjelovati u sličnim projektima.  Svojom stručnošću i  nesebičnošću ističe se kao iskusan i ugledan uzor, vrstan moderator, motivator i organizator, kako učenicima, tako i kolegama.

Osim u neposrednom odgojno-obrazovnom radu, istaknula se i u izvannastavnim radu kojim je doprinijela unaprjeđenju odgojno-obrazovnog procesa u školi i u lokalnoj zajednici. Javna događanja u školi organizirala je s ciljem popularizacije matematike, a takvim je angažmanom pridonijela javnom i kulturnom životu Gimnazije Metković i grada Metkovića. Uz navedeno, o odgojno-obrazovnoj zajednici zapažena je i kao suautorica udžbenika matematike za program jezične i opće gimnazije.  

Udruga ‘Otac Ante Gabrić’ – Nagrada Grada Metkovića  „Sv. Ilija“ u području socijalne skrbi

Zbog doprinosa u području socijalne skrbi, Gradsko vijeće Grada Metkovića Udruzi „Otac Ante Gabrić“ dodjeljuje nagradu ‘Sveti Ilija’.

Udruga „Otac Ante Gabrić“ osnovana je 8. srpnja 2008. godine, a svojim imenom odala je počast  najvećem misionaru 20. stoljeća, Metkovcu ocu Anti Gabriću u čijem životu i djelu pronalazi nadahnuće u pružanju pomoći starijim i nemoćnim osobama.

Udruga godišnje skrbi od oko 65 korisnika kojima se pruža oko 7.5000 usluga, bilo rješenjem Centra, bilo ugovorom s korisnicima. Među korisnicima je i određeni broj osoba s psihičkim bolestima o kojima nitko ne skrbi kao i nepokretni bolesnici kojima je svakodnevno potrebna skrb. Organiziranim dnevnim aktivnostima o korisnicima skrbi 14 zaposlenika koji nikad nisu uskratili pružiti uslugu, a i u najtežim uvjetima poplave, obilnog i dugotrajnog snijega, epidemije koronavirusa, svakodnevno su obilazile korisnike pružajući im potrebnu pomoć.

Udruga prijavljuje i uspješno provodi projekte usmjerene na unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti za starije, projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih te projekte usmjerene na zaštitu okoliša i prirode. Projektne aktivnosti (od ponedjeljka do petka) obuhvaćaju kreativne, edukativne, rekreativne, kulturne, zabavne i ostale aktivnosti prilagođene osobama treće životne dobi što im omogućava kvalitetnije provođenje vremena , a njihovim obiteljima donosi sigurnost i rasterećenje.  Udruga uključuje i velik broj volontera, odraslih i djece, a korisnici rado svoje životno iskustvo i znanje prenose na njih i tako otimaju zaboravu običaje i tradiciju našeg grada i neretvanskog kraja.  Udruga je sudjelovala u kampanjama Hrvatska volontira podižući svijest lokalne zajednice o vrijednostima volontiranja te je 2016., 2017. i 2018. godine dobila nagradu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske za angažman na Danima otvorenih vrata udruga.

Udruga jako dobro surađuje sa svim javnim institucijama, ustanovama, vjerskim i sportskim zajednicama, društvima i udrugama  s područja grada Metkovića, Dubrovačko-neretvanske županije, ali i šire. Udrugu su vodili i vode i u Udruzi rade ljudi velikog srca, stručni i kreativni, a koji su u 15 godina rada pridonijeli ponajprije unaprjeđenju kvalitete života starijih sugrađana povezujući i nadograđujući postojeće sustave s ciljem osiguravanja standardiziranih programa za suživot generacija, poticanja cjeloživotnog učenja te podizanja razine međugeneracijske solidarnosti u  gradu Metkoviću.

Program Svečane sjednice Gradskoga vijeća vodila je Romana Gabrić, a u glazbenom dijelu sudjelovala je Ženska Klapa Arija.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content