U Galeriji GKS-a otvorena izložba akademskoga kipara Petra Dolića

 

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a povodom Dana Grada i blagdana Sv. Ilije u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena je izložba akademskoga kipara Petra Dolića.

Uz samoga autora, izložbu su otvorili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću prof. Zorana Vekić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, županijske pročelnice za poslove Župana i Županijske skupštine Žane Marević, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Kino_baner
Kino_baner

Opus izložbe čine stakleni uradci nastali zanimljivom i izuzetno teškom tehnikom cizeliranja.

„Svjetlosni oblici jedinstven su fenomen u recentnom hrvatskom kiparstvu. Dolić staklo ne lijeva, već ga obrađuje poput kamena, brušenjem, sporom metodom skidanja slojeva sa sirovog grumena stakla – odnosno pune mase – te na kraju zaglađivanjem i cizeliranjem, postupak koji sam naziva ‘modeliranje svjetlom’, zaokruženim, stilski i motivski inventivnim serijama skulptura većeg ili manjeg formata. Često ga inspiriraju oblici iz prirode, prirodni fenomeni koje je teško oblikovati u tvrdoj masi te ih hrabro istražuje. Ne možemo se zasititi njegovih plavkasto-zelenih skulptura ma koliko ih god izlazi ispod njegove marljive kiparske ruke. Ritmičkom gibljivosti svjetla postiže zvučnost i čistoću intenziteta boje, snažeći željeni motiv’, napisala je, između ostaloga, autorica predgovora u katalogu izložbe prof. Zorana Vekić.

Petar Dolić rođen je u Travniku 1975. godine. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je ‘Medaljarstvo i malu plastiku’ u klasi prof. Damira Matošića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na više od 66 samostalnih izložbi i preko 75 skupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada, a autor je mnogih značajnih spomenika javne plastike – Spomenika Oluji ’95 u Kninu, Spomenika pomorcu i pomorstvu u Rijeci, Spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu, skulpture Vlaha Bukovca u Cavtatu itd.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content