Koncert Dua Tudor – Režić u srijedu na Terasi Ljetne scene GKS-a Metković

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta u srijedu, 26. srpnja na Terasi Ljetne scene GKS-a Metković koncert će održati Duo Tudor – Režić koji čine Gordan Tudor (sopran saksofon) i Mislav Režić (klasična i električna gitara).

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Grada Metkovića. Ulaz je slobodan.

Kino_baner
Kino_baner

O glazbenicima

Gordan Tudor, jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i pedagog.

Nastupao je u prestižnim svjetskim koncertnim dvoranama (Carnegie Hall u New Yorku, Dvorana Berlinske Filharmonije, The Knoll na Sveučilištu Stanford, C4NM u San Franciscu, ORF Kulturhaus Beč, DeSingel Antwerpen, Mumuth Graz, Bachzaal u Amsterdamu, KDVLisinski u Zagrebu, Kolarac u Beogradu, Dvorana Slovenske Filharmonije  itd.) i muzejima (Scriabinov muzej u Moskvi, Fundació Miró u Palma de Mallorci, MASS MOCA (USA), Haus der Musik u Beču, Hadtorteneti Muzeum u Budimpešti,  itd.)

Dobitnik je brojnih državnih nagrada (Nagrada Slavenski, Nagrada Lisinski, Diploma Milka Trnina, Nagrada Judita, Nagrada Danijel Marušić, Rektorova nagrada, Nagrada Matz, Nagrada ZG Filharmonije, Godišnja Nagrada Slobodne Dalmacije – Jure Kaštelan itd.), 9 nagrada na međunarodnim natjecanjima (Beč, Berlin, New York, Oppole, Nova Gorica, Rijeka itd.) te je šesterostruki dobitnik diskografske nagrade Porin. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) u zvanju izvanrednog profesora te je umjetnički voditelj ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg je osnovao pri istoj.  Često održava majstorske seminare u Hrvatskoj i inozemstvu (Gnessin Academy Moskva (RUS), Royal Conservatoire Antwerpen (BEL), University of California Santa Barbara (USA), Sorbonne Université (FRA), Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (ESP), Conservatorium Maastricht (NL), MUK Wien (AUS), Conservatorio A.Correli (ITA), Debrecen Egyetem (HUN), itd.) te je redoviti član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim glazbenim natjecanjanjima. 

Kao reproduktivni umjetnik praizveo je pedesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata te su mu skladbe izvedene na svim kontinentima. Gordan, osim što je je alt saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta od nedavno djeluje i u duetu sa gitaristom Mislavom Režićem te u triu sa pijanisticom Martinom Filjak i njemačkim čelistom Eckart Rungeom. Ljeto 2011. proveo je na rezidenciji u sklopu Bang on a Can summer festival – Massachusetts Museum of Contemporary Art (North Adams, MA).

Gordan je ekskluzivni Selmer Paris i D’Addario Woodwinds Artist, a skladbe mu objavljuje nizozemska izdavačka kuća Donemus.

Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika svoje generacije.  Vodi vrlo aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač. Interes za izvođenjem različitih stilova koji sežu od rane do moderne glazbe vodi ga do suradnje s velikim brojem glazbenika i ansambala. Neki od glazbenika s kojima nastupa su: udaraljkaši Pepe Garcia i Diego Espinosa, čembalistica Cvetanka Sozovska, mezzo-sopranistica Tanja Šimić, bariton Jussi Lehtipuu, flautisti Antigoni Tsalla i Gregor Schulenburg, violinistica Laura Vadjon, saksofonisti Gordan Tudor i Guido de Flaviis.  Član je i jedan je od utemeljitelja ansambala Machetes (Nizozemska) i Tetttix (Grčka) koji se bave izvođenjem suvremene glazbe. Nastupa kao solist i s orkestrima po gradovima cijele Evrope i Sjeverne Amerike, u poznatim dvoranama i festivalima kao što su Splitsko ljeto, Korkyra Baroque Festival, Art Amadeo scena u Zagrebu, Time of Music festival u Vitasaariju – Finska, Smash festivalu u Salamanci – Španjolska, Bridges festivalu u Solunu, Tectonics u Stegi Onassis kulturnom centru i Atenskom i Epidaurus festivalu, Grčkoj Nacionalnoj Operi i Državanom Konzervartoriju, Dvorani The Knoll na Sveučilištu Stanford, Centru za novu glazbu C4NM u San Francicsu, Festivalu u Elefsini – Evropskoj prijestolnici kulture 2023., u, itd. Skladatelji Vlado Sunko, Nikoleta Chatzopoulu, Michalis Paraskakis, Davor Branimir Vincze, Juraj Marko Žerovnik i Sofia Avramidou posvetili su mu svoja djela. Diplomirao je 2001. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Gorana Listeša. Magistrirao je na nizozemskom Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u klasi Zorana Dukića te na Visokoj glazbenoj školi u Maastrichtu u klasi Carla Marchionea. Dobitnik je niza nacionalnih i dviju internacionalnih nagrada na međunarodnim festivalima gitare u Zwolleu 2002. i Enschedeu 2007. Umjetnički je ravnatelj festivala komorne glazbe Glazbene večeri kod sv. Jeronima te predavač je na Međunarodnoj ljetnoj školi glazbe u Kaštelima. Član je žirija na međunarodnim natjecanjima i održava majstorske radionice na glazbenim institucijama i festivalima kao što su University of California Santa Barbara, Royal Conservatoire in The Hague, Umjetnička Akademija u Splitu, Nikšić guitar festival i dr.  Njegov solistički nosač zvuka ‘Auburn’ posvećen suvremenoj glazbi za gitaru izdan je početkom 2017. za izdavača DNA-LABEL. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content