Koncert Dua Tudor – Režić na Ljetnoj sceni GKS-a Metković

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta sinoć je na Ljetnoj sceni GKS-a Metković koncert održao Duo Tudor – Režić koji čine Gordan Tudor (sopran saksofon) i Mislav Režić (klasična i električna gitara).

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održan je uz potporu Grada Metkovića. 

Kino_baner
Kino_baner

Gordan Tudor, jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i pedagog.

Nastupao je u prestižnim svjetskim koncertnim dvoranama i muzejima. Dobitnik je brojnih državnih nagrada, 9 nagrada na međunarodnim natjecanjima (Beč, Berlin, New York, Oppole, Nova Gorica, Rijeka itd.) te je šesterostruki dobitnik diskografske nagrade Porin. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) u zvanju izvanrednog profesora te je umjetnički voditelj ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg je osnovao pri istoj.  Često održava majstorske seminare u Hrvatskoj i inozemstvu te je redoviti član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim glazbenim natjecanjima. 

Kao reproduktivni umjetnik praizveo je pedesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata te su mu skladbe izvedene na svim kontinentima. Gordan, osim što je je alt saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta od nedavno djeluje i u duetu sa gitaristom Mislavom Režićem te u triu sa pijanisticom Martinom Filjak i njemačkim čelistom Eckart Rungeom. Ljeto 2011. proveo je na rezidenciji u sklopu Bang on a Can summer festival – Massachusetts Museum of Contemporary Art (North Adams, MA).

Gordan je ekskluzivni Selmer Paris i D’Addario Woodwinds Artist, a skladbe mu objavljuje nizozemska izdavačka kuća Donemus.

Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika svoje generacije.  Vodi veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač. Interes za izvođenjem različitih stilova koji sežu od rane do moderne glazbe vodi ga do suradnje s velikim brojem glazbenika i ansambala. Neki od glazbenika s kojima nastupa su: udaraljkaši Pepe Garcia i Diego Espinosa, čembalistica Cvetanka Sozovska, mezzo-sopranistica Tanja Šimić, bariton Jussi Lehtipuu, flautisti Antigoni Tsalla i Gregor Schulenburg, violinistica Laura Vadjon, saksofonisti Gordan Tudor i Guido de Flaviis.  Član je i jedan je od utemeljitelja ansambala Machetes (Nizozemska) i Tetttix (Grčka) koji se bave izvođenjem suvremene glazbe. Nastupa kao solist i s orkestrima po gradovima cijele Evrope i Sjeverne Amerike, u poznatim dvoranama i festivalima. Skladatelji Vlado Sunko, Nikoleta Chatzopoulu, Michalis Paraskakis, Davor Branimir Vincze, Juraj Marko Žerovnik i Sofia Avramidou posvetili su mu svoja djela. Diplomirao je 2001. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Gorana Listeša. Magistrirao je na nizozemskom Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u klasi Zorana Dukića te na Visokoj glazbenoj školi u Maastrichtu u klasi Carla Marchionea. Dobitnik je niza nacionalnih i dviju internacionalnih nagrada na međunarodnim festivalima gitare u Zwolleu 2002. i Enschedeu 2007. Umjetnički je ravnatelj festivala komorne glazbe Glazbene večeri kod sv. Jeronima te predavač je na Međunarodnoj ljetnoj školi glazbe u Kaštelima. Član je žirija na međunarodnim natjecanjima i održava majstorske radionice na glazbenim institucijama i festivalima. Njegov solistički nosač zvuka ‘Auburn’ posvećen suvremenoj glazbi za gitaru izdan je početkom 2017. za izdavača DNA-LABEL. 

Eksluzivni je umjetnik njemačkog proizvođača žica Hannabach.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content