Gradsko kulturno središte večeras je osvijetljeno zelenom bojom

 

Pročelje Gradskoga kulturnog središta Metković večeras je osvijetljeno zelenom bojom.

Metković se tako, drugu godinu zaredom, pridružio brojnim gradovima diljem svijeta čije znamenitosti danas svijetle zelenom bojom, a kako bi se podigla svijest o gastroshizi.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena, koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna. Javlja se prosječno u 1:2 000 slučajeva, a uzrok je nepoznat.

Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada sadržaj koji se izvlači iz sonde počne biti zelen (nijansa lime green), to znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru. Zato je službena boja gastroshize – zelena!

Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle. The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Raunen 2009. u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30. srpnja 2009. Iz tog razloga je baš 30. srpnja odabran kao Dan svjesnosti o gastroshizi. U Hrvatskoj organizacija djeluje preko Margarete Lovković iz Varaždina, majke djevojčice rođene s gastroshizom. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Hrvatska po četvrti put sudjeluje u obilježavanju Dana svjesnosti o gastrohizi, pri čemu je svoje znamenitosti osvijetlilo 30-ak gradova.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content