Jazz s potpisom – Trio Valerije Nikolovske gostovao na Terasi Ljetne scene GKS-a

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta sinoć je na ispunjenoj Terasi Ljetne scene GKS-a Metković koncert održao Trio Valerije Nikolovske. S poznatom blues/soul/jazz pjevačicom nastupili su Viktor Lipić na klavijaturama te Janko Novoselić na bubnjevima.

Program koncerta koji je nosio naziv ‘Jazz sa potpisom” bio je sastavljen od autorskih skladbi domaćih skladatelja Viktora Lipića i Valerije Nikolovske, Mire Kadoića, Igora Geržine i Vladimira Mirčete. Na programu su se našle i nove, još neobjavljene skladbe dvojca Nikolovska/Lipić.

Kino_baner
Kino_baner

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održan je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića.

O glazbenicima.

Valerija Nikolovska, blues/soul/jazz pjevačica i tekstopisac profesionalno se glazbom bavi od 1987. godine. Glazbeno je iskustvo stjecala u sastavima blues, soul, funk, jazz usmjerenja kao što su Delta, Blues Power band, Mayales Songkillers, Igor Geržina band, Telefon Blues band, Elvis Stanić group, Balkan Zoo Ensemble, Eddy&Dus. Njezin glas može se čuti i na mnogim izdanjima kolega glazbenika kao Elvis Stanić, Miro Kadoić, Mario Rašić, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Ivana Kindl, Songkillers, Mayales, Majke, Jinx…Surađivala je i surađuje sa gotovo svim jazz (a i drugim) glazbenicima, s velikim sastavima kao Jazz orkestar HRT-a s kojim je, uz Viktora Lipića, snimila svoj treći samostalni album “Well Paid Girl” 2015., HGM Big bandom, Požega Big bandom, velikim bandom švedskog trubača Lasse Lundgrena – Big Constelation. Pozornicu je dijelila i s Matijom Dedićem, Ivanom Bonačićem, Vedranom Božićem i Telefon Blues Bandom, Dinom Dvornikom, Adrian Burns-om, Francom Trisciuzzi, Lelom i Joe Kaplowitz i još mnogima.

Iza sebe ima tri samostalna albuma s, uglavnom, autorskom glazbom Viktora Lipića i Valerije. Dvojac je ujedno i kreator dva zajednička projekta: Trio LiVaDa s Damirom Šomenom i najnovijeg –  She Ka Ra s Milom Stavrosom, Davorom Doležalom i Ivanom Bonačićem. Šira domaća publika Valeriju pamti po hitovima “Mogu i sama” i “Svima želim Raj za sve” s Mayales,”Malo ljubavi” sa Songkilers te zadnjem singlu objavljenom za Intek Music na hrvatskom jeziku naslova “Sebi” te po sudjelovanju u 3. sezoni glazbenog TV showa The Voice u svojstvu vokalne trenerice.

Viktor Lipić rođen je 1978. u Zenici, a odrasta u glazbenoj obitelji. U Dubrovniku pohađa glazbenu školu Luka Sorkočević, a zatim i glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Dolaskom u Zagreb započinje profesionalno bavljenje glazbom i suradnje s brojnim imenima hrvatske glazbene scene. Svestrani je glazbenik koji djeluje i kao tekstopisac, skladatelj, aranžer, klavirist, orguljaš…Koncertno i studijski djelovao je sa: Soulfingers, Igor Geržina Band, Virusi, Mayales, Valerija Nikolovska, Divas, Mile i putnici, Edo Majka, a između ostalih, nastupao je i snimao s Ninom Badrić, Josipom Lisac, Vannom, Radojkom Šverkom, Songkillersima, Natali Dizdar, Ivanom Kindl, itd. Nastupao je i na brojnim jazz koncertima s glazbenicima poput: Carol Cass, Reggie Washington Joe Kaplowitz,Krunoslav Levačić Zdenka Kovačiček,Ivan Bonačić itd.

Između 2009. i 2015. dio je  postave blues/rock grupe Majke, s kojima snima višestruko nagrađivani album ‘Teške boje’. Godine 2008. s vokalisticom Valerijom Nikolovskom i bubnjarem Damirom Šomenom osniva jazz sastav Trio LiVaDa koji nastupa na mnogim pozornicama. Također, intenzivno djeluje sa sastavom Balkan Zoo Ensemble te Valerija Nikolovska Trio i Quartet s programom jazz i blues standarda i autorske glazbe. 2015. sa sastavom ‘Bučersi’ basiste Zvonimira Dinka Bučevića snima i koncertno predstavlja album ‘ Zero Otto’. Bio je nominiran te je dobio brojne nagrade i priznanja, a između ostaloga i nagrade Porin sa sastavima Mayales i Majke.

Janko Novoselić rođen je 1983. godine u Zagrebu. Od malih ruku i nogu glavna su mu zanimacija bili bubnjevi. Završio je osnovnu i srednju Glazbenu školu Elly Bašić, a potom i Sveučilište za glazbu i izvedene umjetnosti u Grazu u Austriji. Pohađao je i radionice na kojima su predavali Billy Hart, John Riley, John Hollenbeck, Jojo Mayer, Kim Plainfield, Nippy Noya i drugi.

Svirao je s poznatim glazbenicima hrvatske, europske i svjetske jazz scene, a od 2008. do 2013. svirao je u grupi TBF, sa kojom je objavio dva albuma. 2011. godine sudjelovao je projektu European Jazz Orchestra na turneji po skandinavskim zemljama u vodstvu finskog kompozitora i aranžera Jere Laukkanena. 2012. godine objavio je svoj prvi samostalni album “Krakow”, da bi 2013. objavio EP pod nazivom “Quark Prelude”. 2014. objavljuje samostalni album “Fantazija” na kojem je svirao sve instrumente i radio na produkciji. Sa grupom Chui svira na albumu “3rd Sun From The Stone” koji je objavljen 2015. godine na etiketi Dancing Bear. Janko Novoselić pokreće svoj projekt Kozmodrum, koji 2016. godine objavljuje svoj prvi album “Na Tragu Satelita”.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content