Preuzimanjem zastave ICF-a i službeno započele pripreme za Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu u Metkoviću 2024.

 

Predstavnici Grada Metkovića proteklog su vikenda boravili u Vejenu u Danskoj, u kojem je održano Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu.

Grad Metković predstavljali su direktorica Turističkoga ureda TZ grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur, pomoćnik ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković i predsjednik Sportske zajednice grada Metkovića Ante Zovko te tajnik VK Neretvanski gusar Davor Gnječ koji su na službenoj ceremoniji zatvaranja Prvenstva preuzeli zastavu International Canoe Federation, odnosno, službenu zastavu Međunarodne kajakaške federacije (ICF-a) koja će se na Maloj rivi vijoriti sljedeće godine u razdoblju od 16. do 22. rujna, kada je upravo naš grad domaćin ovoga natjecanja. Zastavu su preuzeli od predstavnika ICF-a Rudda Heijselaara, a uz nazočnost predsjednika Danskoga kajakaškoga saveza te Grada Vejena.

smotra- baner
smotra- baner

Iako su već odrađene brojne aktivnosti vezane za domaćinstvo Grada Metkovića Svjetskome prvenstvu u kajak-kanu maratonu, preuzimanjem zastave i službeno su započele pripreme za natjecanje na kojem se očekuje više od 1000 sudionika iz 35 zemalja. Uz preuzimanje službene zastave, delegacija Grada Metkovića održala je i nekoliko sastanaka s predstavnicima ICF-a te ovogodišnjim domaćinima iz Danskoga kajakaškoga saveza od kojih su dobili detaljne upute i informacije vezane za pojedine segmente pri samoj organizaciji nadolazećega Prvenstva.

Podsjetimo kako je Grad Metković domaćinstvo za Svjetsko prvenstvo u kajak – kanu maratonu dobio 2020. godine, a nakon uspješne organizacije Europskoga prvenstva koje je održano 2018. Dobio je tada Grad Metković brojne pohvale za samu organizaciju, što je svakako bila i jedna od osnovnih referenci za dobivanje Svjetskoga prvenstva, pri čemu su s nama u konkurenciji bili i puno veći gradovi (Barnaul (Rusija), Milano (Italija) te Shaoxing (Kina).

Svjetsko prvenstvo u kajak -kanu maratonu najveći je sportski događaj u povijesti našega grada, a zajednički će ga organizirati Hrvatski kajakaški savez i Grad Metković. U samoj provedbi sudjelovat će djelatnici Grada, gradskih tvrtki, ustanova i klubova te brojni volonteri. Osim što će publika nekoliko dana moći uživati u nastupima vrhunskih sportaša, Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu svakako će pridonijeti i promociji doline Neretve te produljenju turističke sezone, a očekuje se dolazak i nekoliko reprezentacija sudionica koje će dio svojih priprema i prije samoga natjecanja obaviti upravo na Neretvi.

Natjecanje će se odvijati u kanuu i kajaku u muškoj, ženskoj i juniorskoj kategoriji. Osim toga, održat će se i masters za veterane, a revijalno će nastupiti i parakanuisti.

Dodajmo i to kako su se predstavnici Grada Metkovića u Danskoj susreli s brojnim sportašima koji su im u razgovoru istaknuli kako nose lijepe uspomene s Europskoga prvenstva u kajak-kanu maratonu 2018. godine te se raduju dolasku na Svjetsko prvenstvo 2024. Među njima je i Mađarica Vanda Kiszli, koja je u Danskoj osvojila zlatne medalje u K1 i K2 te je najavila svoj dolazak u Metković te borbu za još novih odličja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content