U Galeriji GKS-a izlažu Mirsada i Živko Mustapić te Halil Tikveša

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković večeras je otvorena izložba slika autora Mirsade Šator Mustapić, Halila Tikveše i Živka Mustapića.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč, o izložbi je govorila profesorica likovne kulture Nediljka Penović, ujedno i autorica pregovora u katalogu, a uime autora okupljenima se obratila Mirsada Mustapić.

Metkovsko ljeto - baner
Gru_ baner

Opus izložbe čine djela dugogodišnjih prijatelja – bračnoga para Mirsade i Živka Mustapića te Halila Tikveše.  Već na prvi pogled može se primijetiti kako ih, osim prijateljstva, povezuje i ljubav prema dolini Neretve, čiji su motivi najčešći na slikama. More, lađe, Neretva, stare kuće, portreti, samo su dio motiva koje možemo vidjeti na slikama ovih umjetnika.

Kako je istaknula prof. Penović u katalogu, Mirsada Mustapić razvila je prepoznatljive kompozicije asamblaža s temom pijeska, mora, plitkih morskih površina s ušća Neretve, u kojima buja život sitnih bića i oblika.

Umjetnica kao osnovno tehničko sredstvo uzima upravo odabrani motiv – oblutke, pržinu, školjke kamenčiće te, uz male intervencije bojom, preslaže, otkriva i čuva ljepotu pored koje svakodnevno prolazimo. Stvara prizore koji na prvi pogled umiruju, a zapravo intrigiraju i privlače ritmičkim varijacijama i dinamikom kompozicije. Gotovo čekamo lagani val da odnekud dođe i sve malo pomjeri. Mirsada ide i korak dalje te se istim materijalom poigrava volumenima čempresa i lađa pomno slažući svijetle pa postepeno tamne forme. Ili pak stvara žučkaste gromače suprotstavljajući reljefne grube i hrapave površine glatkim i vješto izbrušenim. Ponekad se pojavljuje i portret ili obris čovjeka sjedinjenoga s morem i u suživotu s morem“, napisala je prof. Penović.

Djela Halila Tikveše su, ističe prof. Penović „ekspresije na platnu, lesonitu ili kartonu“.

Čini se da je i materijal koji slikar koristi onaj koji se prvi našao pri ruci, kako bi doživljaj u potpunosti sačuvao. Krajolici iz sjećanja, ljeta i zvizdani na Neretvi, popodnevni odmori, dodiri tijela, ljubavi i požude…Pojavljuju se nostalgični prikazi starih kuća čiji kamen još živo pulsira, naginjući se prema naprijed –  pričajući, pričajući. Pastoznim namazima ili lazurno u kombinaciji s crtom, volumeni su jednako napeti i snažni na bedru žene ili obloj padini okolnih brdašaca. Pejzaž stopljen s lađom, lađa s tijelom, žena i lađa u svojoj raskošnoj oblini. Sjećanja i snovi prožeti Šurmancima, bliskost koju osjeća čovjek i njegovo blago (ovca, koza, krava). Kolorit predivno moduliran, sve prepuno raskošne danje svjetlosti, atmosfera trenutka koji je čaroban i koji nestaje“, naglašava Penović.

Živko Mustapić svojim je djelima na zanimljiv način prikazao prizore s morskoga dna.

Serija prizora s morskog dna zatekla nas je bogatim koloritom i smjelim formama u dobrom omjeru između realizma i apstrakcije. Ono što je karakteristično i posebno je faktura koju slikar postiže nanošenjem više slojeva boje u različitim vremenskim odmacima i tretira ju na jedinstven način raznim postupcima obrade te postiže pjenaste, glatke, rupičaste ili hrapave građe i teksture. Bogatstvo boja i rafinirane svjetlosti koju donose zrake sunca teško se probijajući kroz slojeve vode, suprotstavlja modričastoj dubini i životu koji buja u njoj, a slikara intrigrira i privlači. Iz istog razloga nastaju i asamblaži s ostacima lusture koja nestaje, a zaljubljenik u živi svijet pod morem stvara fascinantne kompozicije njoj u čast“, istaknula je prof. Penović.

Među brojnim posjetiteljima koji su večeras došli vidjeti slike Mirsade i Živka Mustapića te Halila Tikveše bio je i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Izložba ostaje otvorena u Galeriji GKS-a Metković do 9. listopada, a svi koji to žele mogu je pogledati radnim danima u vremenu od 9 do 13 sati. Organizator izložbe je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održana je uz potporu Grada Metkovića.

O autorima:

Mirsada Šator Mustapić (1959., Mostar) slika od gimnazijskih dana, najčešće u kombiniranoj tehnici i ulju. Sudjelovala je na 50-ak skupnih izložaba i 90-ak likovnih kolonija. Dobitnica je Prve skupne nagrade Hrvatskog sabora kulture 2006. godine (s Jurom Jovicom, Živkom Mustapićem i Tomislavom Zubčićem-Zupom). Živi i radi u Opuzenu.

Halil Tikveša (1935., Šurmanci, Bosna i Hercegovina) diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1964. godine. Od 1976. do odlaska u mirovinu (2000. godine) radio je kao profesor za predmet grafika – crtanje na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Od 2001. do 2010. bio je gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Danas je u status profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu. Izlaže od 1962. crteže, slike, grafike, kolaže, asamblaže i objekte. Samostalno je izlagao više od 100 puta. Dobitnik je oko 30 nagrada i priznanja.

Živko Mustapić (1953., Metković) aktivno se bavi slikarstvom od 1995. godine. Radi u tehnikama ulja, akvarela, kombiniranih i akrilika. Izlagao je na 50-ak skupnih izložbi te sudjelovao na 90-ak likovnih kolonija. Dobitnik je Prve skupne nagrade Hrvatskog sabora kulture, 2006. godine. Živi i radi u Opuzenu.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content