Izložba suvremenog nakita autorice Fani Nuić u Prirodoslovnom muzeju Metković

 

U Prirodoslovnome muzeju Metković u subotu, 23. rujna s početkom u 10 sati održat će se izložba suvremenoga nakita pod nazivom ‘ Rainbow window’ autorice Fani Nuić.

Suvremeni nakit  je pojam kojim se koristimo zadnjih 60 godina, a karakterizira ga kombinacija umjetnosti i novih materijala i tehnika u izradi. Pojam se više se odnosi na samoizražavanje nego na pridržavanje tradicionalnih stilova ili materijala. Suvremeni nakit ilustrira društvene stavove i trendove svoga vremena. Treba ga razlikovati od modernog nakita ili tradicijskog, odnosno modernih verzija tradicijskog nakita. Moderni nakit često se smatra elegantnim i sofisticiranim, dok suvremeni nakit može biti oštar ili avangardan. Za razliku od većine stilova nakita, suvremeni se može prepoznati po određenim materijalima ili karakteristikama budući da je svaki komad osebujan, a izrađen je od širokog raspona metala i drugih materijala.  Općenito govoreći, autori nastoje svaki komad prilagoditi određenom vremenu koje bi željeli predstavljati. 

Želja_baner
Napoleon_baner

Djela Fani Nuić karakteriziraju izraženi vizualni elementi: linija, boja, oblik, prostor, tekstura, kroz načela umjetnosti i dizajna: uzorak, ponavljanje, ritam, ravnoteža, kontrast, naglasak, pokret i jedinstvo/harmonija.

 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content