‘Rainbow window’ – u Prirodoslovnome muzeju Metković otvorena izložba suvremenoga nakita autorice Fani Nuić

 

U Prirodoslovnome muzeju Metković jutros je otvorena izložba suvremenoga nakita pod nazivom ‘Rainbow window’ autorice Fani Nuić. O izložbi su govorile ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće te akademska slikarica Dragana Nuić Vučković, ujedno i sestra gospodina Ive Nuića, supruga autorice izložbe.

Gospođa Fani Nuić sa suprugom Ivom i sinom Dragom već 30-ak godina živi u dalekim zemljama Bliskoga istoka. Dugi niz godina bavi se izradom nakita, a kako je istaknuto na otvorenju izložbe, njezina kreativnost postala je još i veća u Saudijskoj Arabiji, gdje žive posljednjih šest godina. Inspiraciju za svoj kreativni rad vrlo često pronalazi upravo u pustinji u kojoj se mogu pronaći različite teksture, oblici i boje. Opus izložbe tako čini nakit koji karakteriziraju izraženi vizualni elementi: linija, boja, oblik, prostor, tekstura, kroz načela umjetnosti i dizajna: uzorak, ponavljanje, ritam, ravnoteža, kontrast, naglasak, pokret i jedinstvo/harmonija. Izložene radove prate i plakati s fotografijama pustinje koji povezuju autoričinu inspiraciju te izloženi nakit.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Inače, suvremeni nakit  je pojam kojim se koristimo zadnjih 60 godina, a karakterizira ga kombinacija umjetnosti i novih materijala i tehnika u izradi. Pojam se više se odnosi na samoizražavanje nego na pridržavanje tradicionalnih stilova ili materijala. Suvremeni nakit ilustrira društvene stavove i trendove svoga vremena. Treba ga razlikovati od modernog nakita ili tradicijskog, odnosno modernih verzija tradicijskog nakita. Moderni nakit često se smatra elegantnim i sofisticiranim, dok suvremeni nakit može biti oštar ili avangardan. Za razliku od većine stilova nakita, suvremeni se može prepoznati po određenim materijalima ili karakteristikama budući da je svaki komad osebujan, a izrađen je od širokog raspona metala i drugih materijala.  Općenito govoreći, autori nastoje svaki komad prilagoditi određenom vremenu koje bi željeli predstavljati.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content