Predstavljen prigodni poštanski žig s omotnicom povodom 60 godina rukometa u Metkoviću

 

U petak, 29. rujna 2023. navršava se 60 godina od osnutka RK Mehanika, odnosno, 60 godina rukometa u Metkoviću.

Tim je povodom Građanska udruga „Metković 600“ u suradnji s Hrvatskom poštom izradila prigodni poštanski žig koji će rečenoga nadnevka biti u službenoj uporabi u poštanskom uredu Metković. Uz to, Udruga je tiskala određenu količinu omotnica s karakterističnim metkovskim rukometnim motivom na kojima će biti otisnut žig.

Advent Metković-baner najnoviji
BANER

Prigodni poštanski žig prvoga dana autora Ivice Puljana te omotnica predstavljeni su sinoć u Galeriji GKS-a Metković. Okupljenima su se na početku obratili predsjednik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan te uime Hrvatske pošte Miljenka Manenica, a potom je tajnik Udruge, nekadašnji rukometaš i dugogodišnji rukometni djelatnik Ivo Veraja na emotivan i iscrpan govorio o počecima RK Mehanika, prvim igračima te navijačkoj euforiji koja je tih godina bila u Metkoviću. Kako je Veraja istaknuo, kroz obilježavanje 60 godina rukometa u Metkoviću usmjerili su se na period u kojem su biološki trajali igrači koji su prvi zakotrljali prvu rukometnu loptu u Metkoviću te tako ispisali povijest.

Rukomet se u Metkoviću počeo igrati gotovo slučajno. Naime, u nemogućnosti da kao bivši veslač splitskoga ‘Gusara’ pokrene veslački klub u Metkoviću, Zdravko Vučićević prihvatio je prijedlog Tomislava Brace Volarevića da se od rukometne sekcije metkovske gimnazije formira rukometni klub. Osnivačka skupština RK ‘Mehanika’ održana je 29. rujna 1963. Na istoj je za predsjednika izabran profesor Miće Martić, prvi tajnik je bio Zdravo Vučičević, blagajnik Ilija Vukša i predsjednik Disciplinske komisije Krešimir Gabrić. Prvi trener je bio Tomislav Braco Volarević, a u prvoj sezoni kao igrači su registrirani: Željko Barbir, Tomislav Dragović Tomina, Petar Perica Đukan, Jure Galić Anđelko Govorko Đela, Srećko Jakić, Ivan Jelčić Lazo, Ljubo Krvavac, Ivan Matić, Nikola Matić, Jure Obrvan, Ante Polić, Ante Rebac, Neven Šimunković Lero, Luka Joško Veraja, Jure Volarević, Zdravko Vučićević, Ante Vuković Beli i Damir Zeman.

Prvu utakmicu odigrali su 5. listopada 1963. u Mostaru protiv RK Lokomotiva u novoosnovanoj Hercegovačkoj ligi. Domaće utakmice odigravale su se na početku na igralištu NK Neretva, potom na zemljanom terenu OŠ u Metkoviću, a kasnije je suradnjom Gimnazije Metković i poduzeća Mehanika izgrađeno asfaltno rukometno igralište. Jedan od najvećih uspjeha Mehanika je ostvarila 1978. kada je, nakon šestogodišnjega igranja u tadašnjoj Drugoj saveznoj ligi, ostvarila plasman Prvu saveznu ligu, što je potaklo gradnju Gradske sportske dvorane.

Vrijedi istaknuti kako je sinoć na predstavljanju poštanskoga žiga i omotnice bilo sedamdesetak ljudi, a među njima i igrači registrirani u prvom sastavu RK Mehanike – Petar Perica Đukan, Jure Galić, Anđelko Govorko Đela, Ivan Jelčić Lazo, Neven Šimunković Lero i Jure Volarević, a spriječeni u dolasku su bili Željko Barbir, Luka Joško Veraja i Zdravko Vučićević. Među okupljenima je bio i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

U sklopu predstavljanja prikazane su i brojne fotografije iz arhive Foto Studija Veraja, videozapis s utakmice RK Mehanika i Dukla iz 1975. te audiozapis prve Mehanikine himne ‘Ju hej Mehanika, s tobom smo svi’ koju je napisao i skladao Branko Bebić.  

Dodajmo i to kako se u subotu, 30. rujna 2023. navršava 150 godina od otvorenja Narodne čitaonice u Metkoviću. Tim je povodom Građanska udruga „Metković 600“ u suradnji s Hrvatskom poštom izradila prigodni poštanski žig koji će toga nadnevka biti u službenoj uporabi u poštanskom uredu Metković. Uz to, Udruga je tiskala određenu količinu omotnica s citatom iz podužega govora don Mihovila Pavlinovića, koji je nazočio otvorenju. Na omotnicu će biti nalijepljena poštanska marka tiskana povodom 600 godina Metkovića.

U petak,  29. rujna u Gradskoj knjižnici Metković u 19 sati počet će program predstavljanja žiga zainteresiranoj javnosti, u sklopu čega će biti prikazane povijesne fotografije i dokumenti.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content