Predstavljen poštanski žig i omotnica povodom 150 godina od otvorenja Narodne čitaonice Metković

 

U organizaciji Građanske udruge ‘Metković 600’ sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković predstavljen prigodni poštanski žig prvoga dana te omotnica kojima se obilježava 150 godina od otvorenja Narodne čitaonice u Metkoviću.

Naime, danas, 30. rujna 2023. navršava se 150 godina od otvorenja Narodne čitaonice u Metkoviću. Tim je povodom Građanska udruga „Metković 600“ u suradnji s Hrvatskom poštom izradila prigodni poštanski žig autora Ivice Puljana koji će danas biti u službenoj uporabi u poštanskom uredu Metković. Uz to, Udruga je tiskala određenu količinu omotnica s citatom iz podužega govora don Mihovila Pavlinovića, koji je nazočio otvorenju. Na omotnicu će biti nalijepljena poštanska marka tiskana lani povodom 600 godina Metkovića.

Advent Metković-baner najnoviji
BANER

Prilikom predstavljanja poštanskoga žiga i omotnice, okupljenima se obratila stručna suradnica u Hrvatskoj pošti Miljenka Manenica, nakon čega su predsjednik GU Metković 600 Ivica Puljan te ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović govorili o okolnostima u kojem je osnovana knjižnica, njenom djelovanju kroz povijest te važnosti za grad.

Priča o otvorenju čitaonice započinje pobjedom narodnjaka nad autonomašima na izborima 1870. godine. Naime, u tadašnjoj Kraljevini Dalmaciji vladali su prijepori između autonomaša koji su se zalagali da Dalmacija ostane kraljevina u sastavu tadašnje Austro-ugarske i narodnjaka koji su se zalagali da se Dalmacija ujedini s ostatkom Hrvatske. Pobjedom narodnjaka hrvatski narodni preporod se počeo širiti i Dalmacijom. Tako se na konstituirajućoj sjednici Općinskoga vijeća tadašnje Općine Metković 1871. po prvi put zavijorila hrvatska zastava, a zapisnik je napisan hrvatskim jezikom.

Svjesni važnosti širenja pismenosti, narodnjaci su inicirali i otvorenje čitaonica. Odluka o osnivanju Narodne čitaonice Metković donesena je 30. travnja 1873., a svečano otvorenje bilo je 30. rujna 1873. Dan nakon blagdana Sv. Mihovila bio je izabran jer su se Metkovci željeli odužiti don Mihovilu Pavlinoviću koji je bio zastupnik u Dalmatinskom saboru te je, između ostaloga, napravio mnogo i za Metković. Upravo je don Mihovil Pavlinović nazočio svečanom otvorenju Čitaonice, pri čemu je izrekao svoj poznati govor, a čiji je dio otisnut na omotnici tiskanoj povodom obilježavanja ove velike obljetnice. Zanimljivo je kako lokacija prve čitaonice nije poznata. Međutim, ono što je poznato je da nije dugo djelovala. Ipak, 1890. se ponovo osniva, a 1891. i otvara u Hotelu Austria pod nazivom Prva Hrvatska neretvanska čitaonica. Prvi predsjednik bio je Silvije Tadić, rodom iz Imotskoga, koji je dao veliki doprinos čitaonici, a o kojemu se ponajviše zna iz bilježaka pokojnoga Jakova Jelaša. Nakon poplava koje su pogodile Metković 50-ih godina, čitaonica se seli u kuću Golijan (lokacija u kojoj se danas nalazi trgovina Peko), a krajem 60-ih u nekadašnje prostorije u Ulici Ante Starčevića. U bivšu zgradu Vage, odnosno na današnju lokaciju knjižnica se preselila 14. svibnja 2013.

Zanimljivo i iscrpno izlaganje pratile su i brojne fotografije te povijesni dokumenti.

Dodajmo i to kako Gradska knjižnica Metković danas broji oko 50 000 svezaka knjiga. Najstarija je iz 1877. godine knjiga ‘Hrvatski razgovori’ autora don Mihovila Pavlinovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content