Koncert Dua Hornyanszky – Römer u Galeriji GKS-a Metković

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković sinoć je koncert održao Duo Hornyanszky – Römer u sastavu Zoltán Hornyanszky (oboa) i István Römer (gitara).

Metkovska publika tako je imala priliku uživati u glazbi dvojice etabliranih glazbenika – prvoga oboista Zagrebačke filharmonije (Zoltán Hornyanszky) te redovnoga profesora gitare na Zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (István Römer), a koji je u Metkoviću posljednji put gostovao 2020. sa Zagrebačkim gitarskim triom.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Duo Hornyanszky – Römer osnovan je 2019. godine radi koncertne turneje u Kini gdje je te godine održao pet koncerata od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada te velike zemlje. Za tu im je prigodu hrvatski skladatelj Ante Knešaurek napisao skladbu nadahnutu motivima kineske tradicionalne glazbe. Od tada je duo nastavio kontinuirano djelovanje, nastupivši u mnogim hrvatskim središtima, na festivalima poput Splitskog ljeta te u suradnji s Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu.

Na njihovom se repertoaru nalaze, pored skladbi baroknih i klasičnih skladatelja izvorno pisanih za neki melodijski instrument i gitaru i izvorna djela za obou i gitaru iz razdoblja romantizma te suvremena hrvatska i mađarska djela za obou i gitaru. Osobita je rijetkost Sonata za engleski rog i gitaru portugalskog skladatelja s hrvatskom adresom Pedra Abreua koja je jedna od vrlo rijetkih skladbi za taj sastav.

Koncert u Metkoviću održan je u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, a uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content