Otvorena izložba ‘Nakit u fundusu Arheološkog muzeja Narona’

 

U Arheološkom muzeju Narona u Vidu sinoć je otvorena dvojezična izložba pod nazivom ‘Nakit u fundusu Arheološkog muzeja Narona’.

O izložbi su govorili autorica Konstanta Bukovac i ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina, a opus čini stotinjak ukrasnih predmeta nošnje i tijela. Predmeti su većim dijelom izabrani iz muzejskih zbirki i među materijalom s novijih istraživanja, a manjim dijelom posuđeni su iz drugih ustanova i od privatnih vlasnika. Najmlađi među njima su napravljeni u novom vijeku, a najstariji u brončanom dobu. Osim izbora predmeta i osnovnih statističkih podataka o nakitu u fundusu muzeja, ova izložba donosi i kratak povijesni pregled izlaganja arheoloških predmeta u Vidu i formiranja fundusa Arheološkog muzeja Narona.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Rijetka dosada provedena arheološka iskopavanja u zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije, koji je ujedno i prostor terenskog djelovanja Arheološkog muzeja Narona, dosad su iznjedrila jako zanimljive i poticajne nalaze. I zato je cilj ove izložbe podizanje svijesti u javnosti o potrebi očuvanja arheoloških lokaliteta i predmeta, našeg arheološkog blaga, do istraživanja, odnosno o potrebi zaštite lokaliteta od svih oblika nestručnog iskopavanja i devastiranja.

Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2024.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content