‘Memorialis’ – novi Kulijin ciklus slika i skulptura posvećen preminulim umjetnicima iz doline Neretve

 

‘Memorialis’ je naziv izložbe slika i skulptura autora Ivice Ivaniša Kulije koja je otvorena sinoć u Galeriji GKS-a Metković.

Uz autora, o izložbi su govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te prof. Dubravka Šešelj, a predgovor iz kataloga je pročitala Suzana Mušan.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Novi Kulijin ciklus slika i skulptura posvećen je svim preminulim umjetnicima iz doline Neretve – njegovim nekadašnjim prijateljima i kolegama. Tako su u Galeriji GKS-a izložena 34 akrila na platnu te 21 crna skulptura od drveta, a ciklus je Kulija simbolično nazvao ‘Memorialis’.

Umjetnik ostaje i dalje vjeran svojem eksperimentiranju kistom i bojom, služeći se ovoga puta nepravilnim oblicima, kojima udahnjuje vlastitu osobnost i potiče promatrača na razmišljanje. Opredijelio se na osobnu umjetničku slobodu – apstrakciju iz umjetničke znatiželje. Ona se temelji na odbacivanju stvarnosti i prikazivanju  vlastitog doživljaja, unutarnjih osjećaja i misli. Njegovi žustri potezi, suženi kolorit i gesta iz koje zrači velika energija i ekspresija. Hrabro uključuje crnu kao dominantnu, reducira sliku na jednostavan dizajn kako bi pojačao utjecaj boje i oblika. Slike su rezultat umjetnikove duboke emocije i empatije prema njemu dragim prijateljima i kolegama. Potiče nas da pobliže pogledamo njegovu kreaciju i odamo počast dragim umjetnicima koji su nas napustili. Izložbu nadopunjuje nizom drvenih skulptura koje zajedno sa slikama čine čvrstu poveznicu. Svaka skulptura je drugačija. Nizanjem drvenih elemenata sa drukčijim oblicima ujedno postiže dinamiku cijeloga rada“, napisala je, između ostaloga, prof. Dubravka Šešelj u predgovoru.

Među brojnima koji su došli na otvorenje izložbe bio je i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a svi koji žele pogledati izložbu mogu to napraviti do 24. listopada svakim radnim danom od 9 do 13 sati.

Organizator izložbe je Ustanova za kulturu i sport Metković, a otvorena je uz potporu Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content