Predstavljena monografija ‘Otac Ante Gabrić’ autora Zvonimira Atletića

 

Na današnji dan, 20. listopada 1988. godine umro je Sluga Božji otac Ante Gabrić –  hrvatski katolički svećenik, isusovac i misionar koji je rođen u Metkoviću 1915. godine.

U Indiji je osnivao male seoske škole, kapelice i bolnice, a talentiranu djecu je slao na dodatno školovanje. Za života je pokrstio na tisuće ljudi,  a u svojem radu i humanitarnom djelovanju često je surađivao s Majkom Terezom.

Želja_baner
Napoleon_baner

Povodom 35. godišnjice smrti oca Ante Gabrića, a u organizaciji Zaklade ‘Otac Ante Gabrić’, večeras je u Gradskome kulturnom središtu Metković predstavljena monografija Zvonimira Atletića pod nazivom ‘Otac Ante Gabrić’. Pred brojnim okupljenima, na predstavljanju monografije su sudjelovali autor Zvonimir Atletić, mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, nekadašnji dugogodišnji direktor Glasa Koncila i bivši moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, p. Mirko Nikolić, vicepostulator kauze Sluge Božjega o. Ante Gabrića, Luka Mjeda, predsjednik Hrvatskog fotografskog centra, odgovoran za grafičko oblikovanje knjige, predsjednica Zaklade ‘Otac Ante Gabrić’ Violeta Oršulić te članica Zaklade Marina Vrečko. 

Fotograf i autor monografije Zvonimir Atletić prije više od 40 godina pratio je i snimao oca Antu Gabrića i njegove vjernike u misijskim postajama. Između ostaloga, putem pisama i fotografija, u monografiji su prikazani nezaboravni prizori iz misionareva svakodnevnog života u Zapadnom Bengalu u Indiji. Osim toga, monografija donosi i emotivnu povezanost između autora i oca Ante Gabrića.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Branko Medak i GS Versi, a moderatorica je bila Ivana Čarapina. Poslije samoga predstavljanja, održan je i prigodni domjenak kojega su pripremili učenici Srednje škole Metković.

Predstavljanje monografije dio je programa obilježavanja 35. godišnjice smrti oca Ante Gabrića, u sklopu kojega je večeras u crkvi sv. Ilije održana i sveta misa koju je predvodio p. Mirko Nikolić.

Također, u crkvi sv. Ilije je održana i trodnevnica u čast ocu Anti pod nazivom ‘Put poniznosti’.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content