Najava otvorenja izložbe slika ‘Zaroni duboko u svoju dušu’ autorice Lili Gluić

 

‘Zaroni duboko u svoju dušu’ naziv je izložbe slika autorice Lili Gluić koja će se otvoriti u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković u srijedu, 25. listopada s početkom u 18 sati.

Slikarica Lili Gluić rođena je u Splitu 6. siječnja 1956. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu. Tijekom školovanja život je odnosi na neko vrijeme u Švicarsku (Zurich) i Italiju (Milano), gdje se upoznaje s europskom umjetnošću. Udaje se i seli u Nizozemsku (Amsterdam, Deventer), gdje dolazi u neposredan dodir s djelima vrhunskih majstora haške škole i impresionizmom te Kanadu (Toronto).

Advent Metković-baner najnoviji
BANER

Za izražaj impresija koje stiče nije trebalo dugo čekati. Čim joj to dopuštaju obiteljske obveze, njen likovni talent nalazi put koji je nemoguće zaustaviti. Lili uvijek ističe da su prvo i najvažnije umjetničko djelo njenih petero djece na čijem se rađanju i odrastanju mogla učiti da ljudski napori surađujući s Božjim nadahnućem rađaju neizbrisivim impresijama. Intenzivira svoj rad i uz pomoć i sugestije dr. Fani Celio Cega (ravnateljice Muzeja grada Trogira), Ivane prijatelj-Pavičić, Srđane Šenauer, fra Branka Periše, te pok. dr. Anatolija Kudrjavceva, koji prepoznaju njenu izvornu darovitost počinje izlagati.

Prvu izložbu priređuje u Muzeju grada Trogira, a likovna joj kritika omogućuje nastavak niza od 69 samostalnih izložbi do danas, u domovini i inozemstvu. Na poziv milanskog galeriste izlaže u Ars-Italica u centru Milana. Gostuje sa svojim radovima u Galeriji El hogar-Lugones u Buenos Airesu (Argentina). U Hrvatskom domu u Buenos Airesu izložbom uveličava proslavu Dana državnosti, pod pokroviteljstvom RH. Danas njene slike krase prostorije Hrvatskog doma u Buenos Airesu.

Bavi se ilustriranjem knjiga te niza plakata i sličnih grafičkih uradaka. Njezine postaje Križnog puta krase Crkvicu Gospe Lurdske u Kaštel Lukšiću. Sudjeluje na nekoliko likovnih kolonija na otoku Braču i u Makarskoj. Općina Kaštela izdaje kalendar s motivima njenih slika. Bavi se umjetničkom fotografijom. Kritičke osvrte o njenom slikarstvu pišu: dr. Sergio Rotta, dr. Fani Celio Cega, dr. A natolij Kudrjavcev, Rada Dragojević, Mirela Duvnjak, Andro Filipić, dr. Tonći Šitin, Nela Žižić, Lana Brkić-Filippi, Gita Dragičević, Branka Brekalo, Stanko Špoljarić i drugi. Njeni pejzaži, vedute, genre i mrtve prirode u tehnici ulja, akrilika i akvarela nalaze se u kulturnim ustanovama, državnim institucijama, sakralnim objektima te privatnim zbirkama u zemlji i svijetu. Član je udruga “Likos”, “Salona art” i HDLU Zagreb.

Organizator izložbe ‘Zaroni duboko u svoju dušu’ je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content