U Gradskoj knjižnici Metković održano putopisno predavanje Gorana Blaževića ‘Kontra vjetra’ – biciklom od Senegala do Ceute

 

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je održano putopisno predavanje Gorana Blaževića ‘Kontra vjetra’ tijekom kojega je publika mogla čuti kako je izgledao njegov put biciklom od Senegala do Ceute.

Nova putnička priča Gorana Blaževića vodi nas od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, preko urbanog Maroka sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. Nakon što je prehodao balkansku izbjegličku rutu 2016. godine koju je opisao u svojoj knjizi „Svilim“, Blažević se 2020. upustio u novi projekt s ciljem usmjeravanja pažnje na još jednu važnu socijalnu i političku temu. Projekt „Kontra vjetra“, temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe.

Advent Metković-baner najnoviji
BANER

Na tom mu se putu pridružuje Ivan Mladenović iz Šida pa se tako dvije osobe, koje se nikad prije nisu srele, suočavaju s vlastitim pogledima na svijet i kreću u prelazak čitavog ruba Saharske pustinje isključivo vlastitim snagama – kontra raznih izazova, kontra vjetra koji neprestano puše u suprotnom smjeru. Nakon mjesec i pol dana Goran je stigao do Ceute, no čak i tako blizu kraja, njegov povratak kući otežava izbijanje pandemije.

Za ovaj je poduhvat Goran Blažević dobio Nagradu Dijana Klarić za Najbolji projekt na Festivalu putnika u Šibeniku 2021. godine.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content