‘Zaroni duboko u dušu svoju’ – u GKS-u otvorena izložba slika autorice Lili Gluić

 

‘Zaroni duboko u dušu svoju’ naziv je izložbe slika autorice Lili Gluić koja je otvorena večeras u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

O izložbi su uz autoricu govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i prof. Dubravka Šešelj. Gluić se metkovskoj publici predstavila slikama različitih tehnika na kojima prevladavaju motivi iz krajolika, poput maslina i lavande, more, brodovi, stijene itd. Opus izložbe čine i slike sakralne tematike, ali i nekoliko slika s motivima Metkovića, za koje je autorica dobila inspiraciju prilikom posjeta našemu gradu.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Na ovim slikama autorica ne prelazi graničnu crtu figurativnog slikarskog iskaza, ali naturalističkim načinom slikanja, postiže privid irealnog i vizionarskog, u atmosferi magičnog realizma. To više nisu one stare vale, ribarski svijet i regate, već je to područje imaginarnih prostora, područje mistike i tajanstvenosti. Otočki svijet. Trajanje između neba i mora. Apsolutni mir vlada na ovim slikama. Je li tako zamišljamo raj, je li to prostor vječnoga života? Po jedan čovjek vesla u svakoj barci, dalek i sam. Pitamo se odakle dolazi i kamo ide. Ubrzo shvaćamo pred formom diptiha da smo pozvani na dva odvojena svijeta, da se život nastavlja i otkriva kao putovanje, „peregrinatio“. Želeći nam na tim putevima približiti nadosjetilni sadržaj, autorica potencira reljefnu strukturu površine slike, čineći je vibrantnom i pokrenutom. Površina svake slike reljefno je istaknuta u prostor. Vrtložnim kretnjama gradi površinu slike, vidljivi su osnovni gradivni oblici, mogu se osjetiti: oštrina morske hridi, hrapavost borove kore, čvorovi maslinovog debla, zrnatost međe… Ipak, s druge strane kao kontrast prethodnom, stvara usporedno glatku i napetu strukturu slike polaganim i odmjerenim kretnjama lakšeg tempa koje otkrivaju meditativni proces bilježenja ugođaja na slici. Vođeni smo pažljivo u svakoj emociji, od ushita do smiraja“, napisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Maris Šišević.

Glazbeni dio otvorenja izložbe uveličali su Suzana Nižić i Matej Dropuljić.

Organizator izložbe ‘Zaroni duboko u dušu svoju’ je Ustanova za kulturu i sport Metković, a otvorena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića. Svi koji je žele pogledati mogu to napraviti svakim radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content