Grad Metković i u 2023. dodjeljuje potpore poduzetnicima

 

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića, koja je održana jutros u Zgradi političkih stranaka, usvojen je Prijedlog Programa mjera poticanja poduzetništva u Gradu Metkoviću za 2023. godinu.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Grad Metković će tako i u 2023. godini iz svoga Proračuna za poduzetnike izdvojiti ukupno 66.400,00 eura (500.290,80 kn), a sredstva će se dodjeljivati kroz dvije mjere – potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima te potpore za nabavku strojeva, opreme i uređenja poslovnog prostora.

Potpora novoosnovanim tvrtkama i obrtima dodijelit će se u ukupnom iznosu od 13.280,00 eura (100.058,16 kn), a sredstva će biti namijenjena poduzetnicima početnicima koji su upisani u odgovarajući registar u razdoblju ne dužem od dvije godine od dana podnošenja zahtjeva za potporu te koji posluju i imaju registrirano sjedište na području grada Metkovića. Maksimalni iznos pojedinačne potpore može iznositi 1.300,00 eura (9.794,85 kn) po gospodarskom subjektu.

Potpore za nabavku strojeva, opreme i uređenja poslovnog prostora dodijelit će se u ukupnom iznosu od 53.120,00 eura (400.232,64 kn). Za ostvarenje ove potpore potrebno je da poslovni subjekt bude upisan u odgovarajući registar s početkom obavljanja djelatnosti minimalno dvije godine od dana podnošenja zahtjeva, a maksimalni iznos pojedinačne potpore može iznositi 1.600,00 eura (12.055,20 kn) po gospodarskom subjektu.

Grad Metković sredstva za poduzetnike iz svoga Proračuna izdvaja od 2019. godine, a novost u odnosu na protekle godine je kriterij bodovanja po kojem će svi oni koji ranijih godina nisu ostvarili potporu iz Programa, dobiti veći broj bodova. Za provedbu ovoga Programa Grad Metković će raspisati javni poziv u kojem će biti detaljno definirane upute za prijavitelje, potrebna dokumentacija, kriteriji za dodjelu bodova te sve ostale informacije.

Prijedlog Programa mjera poticanja poduzetništva u Gradu Metkoviću za 2023. godinu bila je jedina točka dnevnoga reda današnje sjednice, a nakon čijeg su izlaganja uslijedila vijećnička pitanja. Između ostalih, vijećnik HSP-a Mario Galov je ukazao na problem nedostatka helidroma na području Metkovića te na slijetanje helikoptera na igralište ONK Metkovića. Gradonačelnik Milan se složio kako igralište ONK Metkovića nije prihvatljiva lokacija te istaknuo kako je u Prostornome planu Grada lokacija helidroma određena na području Vrbovci.

 „U zadnjih nekoliko godina, prostor privremenoga helidroma se mijenjao. Od pomoćnoga igrališta NK Neretve, pa do Šumarije, Luke Metković i sada ponovno igrališta ONK Metkovića. Lokacije se mijenjaju jer imamo problem s ljudima, koji se pozivaju na Pravilnik, a kojima smeta buka helikoptera te ga jednostavno ne žele blizu svoga dvorišta, što ja u potpunosti razumijem. Ovi ljeto je helikopter prebačen na područje Luke Metković, ali tada je helikopterska služba navela niz nepravilnosti. Smatram da lokacija igrališta ONK Metkovića nije prihvatljiva lokacija, ni radi djece, ni radi utakmica koje se odigravaju, a ni blizine kuća. Pronašli smo dvije lokacije za helidrom, na području Vrbovaca gdje je čak i u prostornom planu određena ta lokacija. Ukoliko sve bude po Zakonu i pravilima struke, taj helidrom će biti i napravljen, a u tu svrhu smo u Proračunu za sljedeću godinu osigurali i 100 tisuća eura“, kazao je gradonačelnik Milan.

Od vijećničkih pitanja izdvajamo i ono vijećnika Mosta Josipa Talajića koji je pitao gradonačelnika Dalibora Milana o dinamici radova na projektu Aglomeracije Metkovića.

„Ne bih se složio da dinamika radova na projektu Aglomeracije Metkovića ide loše. Od 46 km mreže, preostalo ih je još osam. Složio bih se da se radovi moraju urednije raditi, a ono što ja vidim kao problem je neasfaltiranje. Prvi sloj u centru grada je postavljen. Drugi sloj će biti dovršen u idućim danima te će to tada biti skroz drugačija slika“, rekao je gradonačelnik Milan.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content