Ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo: ‘Zdravstvo, pa tek onda politika, doktore Hajvaz!’

 

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo u priopćenju je poslao svoj osvrt na jučerašnje izlaganje gradskoga vijećnika dr. Nikice Hajvaza na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića.

Želja_baner
Napoleon_baner

Priopćenje koje je dostavio pod naslovom ‘Zdravstvo, pa tek onda politika, doktore Hajvaz’ prenosimo u cijelosti.

Prije svega, ovim osvrtom zamolio bih da se Dom zdravlja Metković izostavi iz daljnjih političkih prepiranja jer smatram da u zdravstvu imamo puno važnijih stvari o kojima trebamo brinuti. Ovo će biti moj jedini istup na ovu temu i ne želim se navući na neka daljnja prepucavanja po medijima zbog toga.

Jučerašnji istup gradskoga vijećnika dr. Nikice Hajvaza na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića, kojeg sam nakon radnoga vremena pogledao putem videozapisa na Facebook stranici lokalnoga portala, a u kojem izražava zabrinutost za stanje u Domu zdravlja Metković, nažalost, ne mogu ignorirati.

Za početak želim iskreno istaknuti kako sam cijenio dr. Hajvaza i izuzetno mi je žao što moram ovako reagirati. Podsjećam da je prilikom izbora ravnatelja Doma zdravlja Metković u prosincu 2021., dr. Hajvaz pretendirao na mjesto ravnatelja kao i ja, ali nije izabran za ravnatelja. Kao osoba koja je pretendirala na mjesto ravnatelja i zaposlenik s dugogodišnjim stažom u istoj ustanovi, dr. Hajvaz bi trebao znati da Upravno vijeće Doma zdravlja Metković bira njezin osnivač, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija, a ne Grad Metković. Podcjenjivanje i omaložavanje članova Upravnoga vijeća i mene te stvaranje krive slike o našoj ustanovi su razlog moga osvrta.

Na izjave dr. Hajvaza poput onih da se ‘igram’, da sam ‘slobodni strijelac’, da radim po ‘vlastitom nahođenju’, odgovaram kako je meni Dom zdravlja sve samo ne igra, a strijelac sam samo ponekad u nogometu (i tu igram za ekipu). Dr. Hajvaz je na jučerašnjoj sjednici GV Grada Metkovića izjavio kako Dom zdravlja Metković nije prostorno spreman za dolazak novoga CT uređaja, optuživši nas da ‘ne radimo ništa po tom pitanju’. Umjesto da se radujemo dolasku CT uređaja u naš Dom zdravlja, kojim će se značajno unaprijediti zdravstvena skrb stanovništva, moram javno pisati o ovim stvarima.

Da je dr. Hajvaz imao imalo volje biti uključen u priču oko nabave CT uređaja znao bi:

  • da namjeravamo nabaviti CT
  • da je odluka Ministarstva zdravstva o odabiru dobavljača za nabavu CT-a donesena 30.10.2023. uz rok mirovanja do 14.11.2023., od kojeg počinje rok do 90 dana za sklapanje ugovora o nabavi između Ministarstva i izabranog dobavljača te nakon toga rok do 90 dana za isporuku i puštanje u rad CT uređaja (odnosno, moguće je da prođe ukupno do šest mjeseci od 14.11.2023.)
  • da su u Dom zdravlja već dva puta dolazili inženjeri (travanj i početak listopada) koji su radili prijedloge smještaja CT uređaja (u oba navrata je dr. Hajvaz bio prisutan!)
  • da je građevinar s iskustvom u izvođenju radova na sličnim projektima bio u Domu zdravlja Metković dana 3.11.2023. Dr. Hajvazu je prilikom njegovog dolaska bilo važnije da izađe na pauzu na piće, nego da iznese svoje ideje za raspored CT uređaja
  • znao bi da je projektant bio u Domu zdravlja Metković dana 7.11.2023. i da je dogovoren njegov ponovni dolazak dana 17.11.2023., kako bi točno definirali budući izgled Odjela radiologije (odgovor na jučerašnju tezu dr. Hajvaza: ‘ništa se ne radi mjesecima po tom pitanju’)
  • znao bi i da je spomenuti Dom zdravlja Korčula, koji također predmetnom nabavom dobiva CT uređaj, uredio prostor za CT uređaj prije više godina jer su isti pokušali nabaviti i prije.

Otkako sam od prosinca 2021. ravnatelj našeg Doma zdravlja, dr. Hajvaz za Odjel radiologije meni nije do dostave dopisa 25.9.2023. (papir kojim se maše na sjednici) predložio niti jedno poboljšanje za njegov odjel, niti nabavu nove opreme za isti. I na taj dopis ga je potakla druga osoba. Ideja o nabavi CT uređaja nije došla od njega, kao ni ideja o nabavi novog digitalnog mamografa (na moju molbu dostavio je željene specifikacije), te druge opreme za odjel radiologije koje pokušavamo pribaviti kroz prijavljeni EU projekt u vrijednosti preko 400.000,00 EUR. Izgleda da je politika puno važnija od brige o Odjelu u kojem je voditelj tima.

Zanimljivo je da u tom dopisu tražio i da se na RTG uređaju nadogradi softver i zamjene filteri koji su duže vrijeme (dvoznamenkast broj mjeseci) bili nezadovoljavajući, a da isto nije prije primjetio. Očigledno su važnije druge stvari.

Ako se žele preko produženih ruku postavljati pitanja u Saboru vezano za naš Dom zdravlja, nemam problema s tim, jer za njih postoje odgovori. Dok s druge strane strane stoji iskazana neupućenost.

Dio istupa dr. Hajvaza vezan za tužbu djelatnika Doma zdravlja Metković ne želim komentirati do završetka sudskog postupka. Po završetku sudskog postupka iznijeti ću svoje mišljenje i činjenice. Ponavljam da sam legalist i da ću poštovati presudu suda bez obzira na ishod. Dr. Hajvaz bi trebao znati da se na odluku suda može žaliti, ali to ne namjeravam u slučaju negativnog ishoda za Dom zdravlja Metković.

Vezano za predmetnih 6% iz tužbe, želim istaknuti kako je jednom prilikom dr. Hajvaz izjavio, parafraziram, da nama u Domu zdravlja Metković ništa ne znači još 100.000 EUR gubitka, što dovoljno govori o rukovodnim sposobnostima osobe koja pretendira na mjesto ravnatelja Doma zdravlja i na mjesto gradonačelnika našeg Grada. Doktore, molim vas radite posao za koji ste plaćeni i vjerujem da će puno toga biti bolje.

P.S. I da ne zaboravim…. Dr. Hajvaz je na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića bio za vrijeme njegovoga radnog vremena, a nadređenu osobu nije pitao može li biti odsutan zbog odlaska na istu.

Vjekoslav Čuvalo

Ravnatelj Doma zdravlja Metković

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content