Odgovor dr. Hajvaza na priopćenje ravnatelja Doma zdravlja Metković Vjekoslava Čuvala

 

Gradski vijećnik dr. med. Nikica Hajvaz odgovorio je ravnatelju Doma zdravlja Metković g. Vjekoslavu Čuvalu na jučer objavljen osvrt na izjave dr. Hajvaza izrečene na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića.

Metkovsko ljeto - baner
Metkovsko ljeto - baner

Priopćenje dr. Hajvaza prenosimo u cijelosti.

Dr. Hajvaz: ‘Gospodine Čuvalo, u Metkoviću je zdravstvo politika’

Dragi sugrađani, ja kao gradski vijećnik uz svoje kolege sa liste dužan sam upozoravati,
kritizirati i tražiti odgovore od Gradonačelnika i ostalih službi grada Metkovića, na problematiku koja zanima građane i na koju nas oni upozore.

Postavljajući pitanje i upoznajući vijećnike sa tužbom 97 djelatnika DZ za neisplaćene dodatke na plaču 6%, te druge tužbe djelatnika na neisplaćene dodatke od 4%, dobio sa odgovor od gradonačelnika Milana, uz nazočnost i predsjednika UV DZ gosp. Bebića, da će razgovarati sa ravnateljem da se ide nagodbu sa djelatnicima.

Upozorio sam ih i na sporost u pripremi prostora DZ za montažu CT aparata, čiji je natječaj završen.

Danas se u medijima javio ravnatelj DZ Metković, gosp. V. Čuvalo sa svojom infantilnom kritikom mene i moga rada, a koja najviše govori o njemu samome. ” Žaba vidjela da se konji kuju pa i ona digla noge”. One mene proziva zbog mojih pitanja na GV ,a preko nazočnih Gradonačelnika i predsjednika UV. Eto koliko ih poštuje.

Toliko se zaigrao i uživio u svoju ulogu ravnatelja da samostalno ignorira odluke UV i Skupštine županije o dozvoli za isplatu zaostataka, te je gurnuo djelatnike kao i dva člana UV, da tuže svoj DZ. Ti isti djelatnici njemu zarađuju plaću, a on ne želi njima isplatiti zarađeno i zakonom zajamčeno.!!Koji moralni i ljudski ponor.

Izgleda da će on početi davati i dozvole vijećnicima gradskog vijeća za nazočnost sjednicama. Sastav GV će ovisiti o raspoloženju gosp. Čuvala, ali Još se ne zna šta će biti kada se opet bude naslikavao po Španjolskoj kao priljepak zdravstvenim djelatnicima. Dok je on tamo kolege i ja mu zarađujemo plaću, jer njegova plaća nije ugovorena sa HZZO-om.

Meni je ispod časti i digniteta moje struke, te svih vrijednih zdravstvenih djelatnika DZ, uopće polemizirati sa ovakvom osobom, od koje imam više staža u zdravstvu nego on godina života, ali kao gradski vijećnik imam obvezu i dužnost upoznati sugrađane o aktualnim problemima zdravstva u Gradu.

Zdravstvo u Metkoviću je politika. Da sam u pravu govori i činjenica da je on, po struci bankar, bez ikakvih kompetencija za zdravstvo, nakon neuspjelo izleta na direktorsko mjesto NK Nererve, postavljen za ravnatelja DZ od politike grada Metkovića na čelu sa gosp. Milanom. On je još jedan njihov umišljeni, profesionalni uhljeb, bez pedigrea.

Ostali domovi zdravlja u županiji na čelu ustanova imaju zdravstvene djelatnike, samo Metković ne. Čista politika, ali politika koja negativno utječe na standard i kvalitetu zdravlje Vas i Vaših najmilijih. Upravljanje zdravstvom u našem gradu je stavljeno u ruke osobi bez zdravstvene stručnosti, visokog mišljenja o svojim sposobnostima, bez imalo upravljačkog i menadžerskog znanja. Nestručnim i nezdravstvenim osobama se prepustilo upravljane sadašnjim i budućim zdravljem naše djece, roditelja ,baka i djedova…. Ovaj grad nema nikakvu strategiju razvoja zdravstva, planove razvoja, planove školovanja kadrova, planove politike zapošljavanja mladih, njihov ostanak u gradu, proširenja djelatnosti…

Dragi sugrađani; Tko Vam je liječnik? Jeste li zadovoljni zdravstvenom brigom i zdravstvenom uslugom u DZ? Znam da niste, samo neki to ne smiju javno reći..

Prepustili su zgradu bivšeg Suda bolnici Dubrovnik, a sada ista ide ruke države, dok DZ mora ugurati CT aparat u postojeći prostor RTG. i UZV kabineta. Zašto nije ostala vlasništvu DZ_ 30.03.2023 .se znalo da CT dolazi u DZ, a tek jučer došao neki ing. da predloži idejno rješenje. Šta je to 8 mjeseci nerada!

Gosp. Čuvalo je dao novi UZV aparat Dnevnoj bolnici, bez naknade i bez pitanja nas koji s tim radimo, te sada mi moramo moliti Bolnicu Dubrovnik da radimo jednom tjedno na svom UZV aparatu, kako pacijenti ne bi više čekali na UZV preglede. Javno tražim da nam se vrati naš UZV aparat!!

Već nekoliko mjeseci ga upozoravam da treba povećati limit pregleda RTG i UZV kabineta kako pacijenti ne bi čekali na preglede, ali ništa. Već nekoliko mjeseci tražim da se ugovore nove usluge (dopleri krvnih žila, karotida, i slične pretrage) da se mogu fakturirati i naplatiti, ali ništa pacijenti i dalje čekaju, a DZ gubi novac. Samo pregledi Doplera su za 6-8 mj. mogli zaraditi iznos za zaostatke plaća!!

Prije dva dana naručio sam gel za UZV od službe za nabavu. Danas dobivam odgovor da će gel biti naručen tek u utorak, jer se samo utorkom naručuje… Dragi sugrađani, da znate, da ako nestane lijekova u DZ, čekajte utorak! Da li će UZV raditi slijedećih dana, ne znam.
Neću spominjati stanje voznog parka tj. sanitetskih vozila, pokvarenog agregata, rampe, obustave radova na solarima već prvi dan od strane nadzora itd..itd..

Sposoban ravnatelj uz podršku politike po vertikali može za Metković puno napraviti, ali on opet u ništa. Zašto se iz Metkovića ide na sistematske preglede u Split, Dubrovnik ili Vrgorac? Zašto se heliodron pravi u Opuzenu, a ne u Metkoviću? Izgleda da im vertikala prema Zagrebu nema glavu ili nisu sposobni uspostaviti kontakt sa ministarstvom HZZO-om, prijateljima našega grada i sugrađanima u Zagrebu koji mogu pomoći. Naši sugrađani, saborski zastupnici Mosta, Petrov i Grmoja su se već angažirali da riješe dio ovih problema, jer vole svoj grad, rade za njega ,a ne paradiraju i ne naslikaju se u svakoj banalnoj prigodi.

Dragi, sugrađani stojimo Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja (koja se bojite javno izreći) i pomoć koju Vam ja i moje kolege vijećnici možemo pružiti.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content