Manifestacija ‘Rimska noć u Naroni’ među prijavljenim projektima za nagradu ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award’

 

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Back to black_baner
Back to black_baner

Ove će godine na svečanosti po prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore , trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije za nagradu je prijavljeno sedam projekata.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica grada Metkovića s projektom Rimska noć u Naroni, povijesno-zabavnom manifestacijom, čiji se zabavan program se odvija na više lokacija i posjetiteljima pruža uvid u način života u vrijeme postojanja drevne Narone.

U kategoriji Vinski turizam prijavljen je POLJOPROMET d.o.o. s projektom Terra Madre – “Prirodna i čista kaplja s kamena”, gdje se, zahvaljujući jedinstvenim, osunčanim i prozračnim položajima, na Komarni, pa tako i u vinogradima Terra Madre provodi certificirana ekološka proizvodnja.

U kategoriji Tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljena je Villa Glumac s istoimenim projektom, obnovljenom stara kamena obiteljska kuća u Lovornom u Konavlima s vanjskim bazenom smještajnog kapaciteta od 12 osoba. Interijer je kombinacija tradicionalne arhitekture i dizajna te moderne tehnologije, a eksterijer uključuje razne sadržaje.

U kategoriji Ruralna domaćinstva prijavljen je Knezić, obrt za proizvodnju i usluge s projektom Jahače ture na otoku Korčuli – Horseriding Korčula, koji obuhvaća ponudu jahanja za ne jahaće i jahače u trajanju od pola sata, rutu do mora ili kupanje s konjima u moru kao najpopularniju ponuda jahanja.

U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljena je Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ s projektom Očuvanje izvornosti prirodne i tradicijske baštine NP Mljet, jedinstvenom hibridnom posjetiteljskom turom koja obogaćuje ponudu NP Mljet od 2021. godine, povezivanjem aktivnog turizma u zaštićenom prirodnom području s novim ekološkim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije.

U toj je kategoriji prijavljena i Udruga Agroturizam Konavle s aktivnosti Trganje 2023., koja okuplja brojne turiste koji sudjeluju u konavoskoj berbi grožđa te preradi na tradicijski i suvremeni način.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake prijavljeni su Pelješki vrhovi PZ s projektom Vino u kulturi života Pelješca koji se zasniva na nizu aktivnosti usmjerenih posjetiteljima ruralnog dijela Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve u cilju promoviranja vina i kulture vina na Pelješcu.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content