Mali Uskrs na Dragoviji

 

Misnim slavljem u Prudu, Vidu i Dragoviji u Župi Vid je proslavljen Mali Uskrs, Bijela nedjelja ili Nedjelja Božanskog milosrđa koja se slavi prvu nedjelju nakon Uskrsa.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Tradicionalno se Mali Uskrs slavi svetom misom na Dragoviji. Lijep proljetni dan privukao je mnoštvo župljana i potomaka dragovinjaca. Iduće misno slavlje na Dragoviji je na zavjetni dan tzv. Vukovdan, 8. svibnja, dan prije Uzašašća, objavljeno je na stranici Vid.hr.

Naziv „bijela” dolazi od bijelih haljina koje su odrasli novokrštenici u doba ranog kršćanstva oblačili prilikom vazmenoga bdijenja u noći Velike subote, na dan svoga krštenja, nosili ih tijekom tjedna kao znak krsne milosti, a onda ih, u nedjelju nakon Uskrsa, odlagali. I danas djeca na krštenju dobivaju bijelu haljinicu. Ona je znak nova krštenikova dostojanstva – krštenjem postajemo „Božji sinovi” – i znak njegove krsne nevinosti po oproštenju grijeha, ali i znak njegove obveze da odsada živi neokaljano po uzoru na Isusa Krista koji nije počinio zla. Po istoj simbolici u bijelo se odijevaju prvopričesnici, manje kod potvrde (krizme) i gotovo redovito kod vjenčanja. 

Fotogaleriju možete pogledati na stranici Vid.hr

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content