Potpisan Ugovor o korištenju Centra za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

 

Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju potpisali su jutros u Metkoviću župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ Metković Nikola Popovac. Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, županijska pročelnica za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo, gradonačelnici i načelnici iz doline Neretve te ostali dionici koji se u svome radu susreću s djecom i osobama s poteškoćama.  

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Centar za djecu s poteškoćama smješten je u neiskorištenome dijelu zgrade Dnevne bolnice Metković, a u njemu će se pružati usluge djeci s poteškoćama u razvoju iz Metkovića i doline Neretve, ali i iz ostalih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije. Centar će, između ostaloga omogućiti ranu detekciju problema te ranu intervenciju, a usluge će pružati terapeuti Udruge ‘Prijatelj’ koja je izabrana putem javnoga natječaja. Vrijednost investicije je 450 tisuća eura. Veći dio sufinancira Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković participira s 33 tisuće eura, a dio sredstava je osigurano putem natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te donacije PBZ-a.

„S velikim zadovoljstvom sam danas s Udrugom ‘Prijatelj’ potpisao Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Među brojnim projektima koje radi Dubrovačko-neretvanska županija, uz veliku potporu Vlade RH, ovo je jedan od financijski ne toliko velikih, međutim, emotivno ga doživljavamo kao jedan od najvažnijih. Naša Udruga ‘Prijatelj’ čiji je rad i dosada prepoznat, otvorenjem Centra imat će najbolje moguće uvjete za rad, a znatno će olakšati našim malih sugrađanima s poteškoćama te njihovim roditeljima. Nakon projekta ‘Dva skalina’ u Dubrovniku, planiramo još dva ovakva centra na području Županije. Naime, iz Programa Vlade RH za razvoj otoka, kandidirana su dva slična projekta – u Putnikovićima i Gradu Korčuli te vjerujem da će se realizirati, s obzirom da su osigurana sredstva iz toga Programa“, kazao je župan Dobroslavić.

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković osnovana je 2003. godine te više od 20 godina brine o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama, provodi različite projekte te zapošljava osobe s invaliditetom. Udrugu čini stručni, rehabilitacijski i administrativni tim koji se sastoji od djelatnika različitih struka, iskustava i profesija.

„Usluge koje ćemo pružati u centru su logopedske, radna terapija, neurofeedback terapija, senzorna terapija i defektološke usluge. Mi trenutno imamo sedam zaposlenih terapeuta, a sukladno potrebama, a potreba je u dolini Neretve sve više, ići ćemo i u daljnje zapošljavanje stručnoga kadra. Ovo je mnogo opremljeniji prostor nego što smo dosada imali. Korisnici, a posebice naši terapeuti će biti iznimno zadovoljni i jednostavno – ovo je poboljšanje rada za sve nas“, istaknuo je predsjednik Udruge ‘Prijatelj’ Nikola Popovac.

Projektom je zadovoljan i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

„Iznimno sam sretan što se danas u Metkoviću otvorio Centar za djecu s poteškoćama. Složio bi se sa županom koji je rekao kako mu je ovo jedan od najdražih projekata. Nažalost, u Metkoviću i dolini Neretve imamo sve veći broj djece s poteškoćama u razvoju, a upravo će ovaj Centar toj djeci omogućiti ranu detekciju i najvažnije – ranu intervenciju. Zahvalio bih se Županiji, Županu i Ministarstvu na ovome projektu te želim čestitati Udruzi Prijatelj, gospodinu Popovcu te ostalim djelatnicima  koji su zaista dobili kvalitetan prostor za rad“, kazao je gradonačelnik Milan.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content