Projekt pokušališta – u Opuzenu zasađene nove sorte agruma te započelo sortno istraživanje

 

Na novom pokušalištu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) koje je smješteno na području Crepine nedaleko Opuzena, stručnjaci HAPIH-ovog Centra za voćarstvo i povrćarstvo podigli su ovih dana na površini od 1,1 ha nasad sorti agruma koje se trenutno najviše uzgajaju u dolini Neretve.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Riječ je o projektu pokrenutome na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a zemljište na kojem se nalazi pokušalište otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga Sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja. 

Svrha postavljanja ovog pokusa je unaprjeđenje uzgoja ovih voćnih vrsta u dolini Neretve, i to istraživanjem postojećih te uvođenjem novih introduciranih sorti. Istraživanjem se namjerava sadašnju proizvodnju agruma obogatiti novim sortama kako bi se proširilo vrijeme dozrijevanja standardnih sorti dosadašnje proizvodnje, a time i njihova dužeg trženja.

Realizacijom prve faze sadnje započela je i prva faza istraživanja u kojoj su postavljeni pokusi na sedam sorti mandarina (Iwasaki, Kawano Wase, Saigon, Okitsu, Ichimaru, Zorica rana, Chahara), četiri sorte limuna (Eureka, Lisbon, Lunario, Meyer) i tri  sorte naranče (Tarocco Roso, Valencia, Washington). Cilj ovog istraživanja je utvrditi morfološka, pomološka i kemijska svojstva pojedine sorte na predmetnom mikrolokalitetu. Dobiveni podaci služit će kao standard koji će se komparirati sa sortama buduće introdukcije.

HAPIH je u kontaktu s vodećim institucijama koje rade istraživanja na agrumima, kao i rasadničkim kućama koje proizvode najnoviji sortiment i ta će razmjena saznanja i iskustava biti implementirana u pokušalište te dostupna svim zainteresiranim proizvođačima, institucijama i medijima.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content