U Opuzen stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe

 

U opuzensku ispostavu HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja stigla je prva pošiljka biološkog materijala, laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe ove biološke, nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Osim HAPIH-a, provoditelji Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike su Ministarstvo poljoprivrede koji je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina.

„Jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe možemo postići zadane ciljeve održanja divlje populacije sredozemne voćne muhe na razinama koje neće prouzročiti značajne ekonomske štete u voćnjacima, kao i prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i plasmana plodova naše neretvanske mandarine, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture,“ naglašava ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Ukupno je planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog 2024. godine kroz 56 pošiljki od po 8 milijuna steriliziranih kukuljica, u dinamici isporuke od dvije pošiljke odnosno 16 milijuna kukuljica tjedno, s ciljem djelotvorne borbe protiv ovog opasnog štetnika.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content