U Metkoviću predstavljena knjiga don Mate Brečića ‘Matice, parice i mrtvar župe sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710.-1835’

 

‘Matice, parice i mrtvar župe sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710.-1835.‘ naziv je knjige autora don Mate Brečića koja je sinoć, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, predstavljena u ispunjenoj Galeriji GKS-a Metković.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Nakon uvodnih riječi predsjednice OMH u Metkoviću prof. Zorane Vekić, o knjizi su iscrpno govorili jedan od recenzenata don Marko Trogrlić te autor don Mato Brečić.

Riječ je o knjizi koja je nastala objedinjavanjem triju članaka koji su napisani tijekom 2019. i 2020. godine, a koji su pisani trag proučavanja najstarijih matičnih knjiga rodne župe don Mate Brečića – Župe sv. Ilije proroka. Upravo se u njima nalazi mnoštvo informacija važnih za povijest Metkovića od 1734., odnosno od početka vođenja najstarije matice krštenih Župe sv. Ilije proroka, do zaključno 1835. U svrhu dodatnoga istraživanja toga razdoblja, autor je obradio i ostale matice, parice te mrtvar Župe čiji spomeni mrtvih sežu u 1710. Upravo matice, parice i mrtvar daju obilje podataka koji pružaju uvid u stanovništvo Metkovića, posebice nakon konačnoga utvrđenja granice Mletačke Dalmacije s Osmanskim Carstvom 1719. godine.

U knjizi je autor obradio razdoblje od jednoga stoljeća, a istražio je tzv. Male matice, bilježnice nevelikoga formata s upisima krštenih od 1812. do 1815., paricu Župe sv. Ilije od 1817. do 1825. te nove matice krštenih Župe koje se počinju voditi od 1825. U knjizi se, između ostalih, mogu pronaći vrijedni podatci o povijesnim događajima, svećeničkim službama, imenima, nadimcima i prezimenima upisanih, suprugama, majkama, izvanbračnoj djeci, kumovima i njihovim službama, titulama i zanimanjima, spomenima pripadnika drugih vjerskih zajednica. Sa svim vrijednim podatcima koji se u njoj nalaze, knjiga će zasigurno dati ogroman doprinos i u budućem istraživanju povijesti Župe sv. Ilije proroka te općenito grada Metkovića.

Inače, don Mato Brečić rođen je 1980. u Metkoviću, a nakon završene osnovne škole i Gimnazije u rodnome gradu upisuje studij povijesti i arheologije na Sveučilištu u Zadru. Godine 2004. upisuje filozofsko-teološki studij na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu gdje je diplomirao 2009. Iste godine zaređen je za đakona, a praktikum obavlja u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Nakon svećeničkog ređenja u Splitu 2010. ostaje kao župni vikar u konkatedralnoj župi. Od 2014. do 2021. duhovnik je Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu te profesor u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji don Frane Bulića, a od 2021. duhovnik Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2023. župni je pomoćnik u Župi Gospe od Anđela u Trogiru.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content