Održana svečana sjednica Županijske skupštine, dodijeljene nagrade laureatima

 

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića jučer je u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku održana svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Mnogobrojnim uzvanicima prigodnim govorima obratili su se predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, župan Nikola Dobroslavić, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru kulturno umjetničkog društva iz Metkovića.

Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljene su Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije, kao i Udruzi Radost iz Ploča.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno profesoru Nikoli Miroševiću.

Djelovao je u području vinarstva i vinogradarstva više od pet desetljeća i ostavio duboki trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze. Jedan je od najplodnijih pisaca iz vinogradstva u Hrvatskoj, a svoje je domete pokazao najviše u ovim znanstvenim granama. Svojim zalaganjem je utjecao na snažan razvoj vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj. Napisao je niz stručnih radova i članaka, a bio je autor i koautor brojnih knjiga. Održao je veliki broj predavanja u zemlji i inozemstvu. Od projekata koji je pokreuo valja istaknuti niz projekata za osnivanje novih vinograda u uvjetima melioracije kamenitih površina. Također, radio je na regionalizaciji vinogradarske prizvodnje i zaštiti kontroliranog podrijetla vina.

Nagradu je preuzeo njegov nećak i imenjak Nikola Mirošević.

Izvor i foto: DNŽ 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content