Preminuo je Luko Paljetak

 

Nakon borbe s teškom bolešću, u 81. godini života, preminuo je dubrovački pjesnik, književnik, svestrani umjetnik, prevoditelj, akademik Luko Paljetak.

smotra- baner
smotra- baner

Luko Paljetak (1943. – 2024.) često je gostovao u Metkoviću, a posljednji put prije šest mjeseci kao gost Domagoju Vidoviću na promociji knjige “Priča iz pradavnine” u Gradskoj knjižnici Metković. U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću 2019. godine u Metkoviću je predstavio ‘Sabrane pjesme I. – VI.’, a godinu dana ranije, u povodu 75. obljetnice rođenja akademika Luke Paljetka, održano je predstavljanje dviju njegovih zbirki Nakupine i Gorka zora. Luku Paljetka tada je u svome uredu primio gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan. Godine 2018. bio je gost Neretvanskoga književnoga, znanstvenoga i kulturnoga susreta, tada posvećenoga Maku Dizdaru, a posebno je upečatljivo bilo njegovo gostovanje na terasi Arheološkoga muzeja Narona u Vidu 2013. godine kada je, povodom 70. rođendana, održao autorsku pjesničku večer. Paljetak je često surađivao s metkovskim kantautorom prof. Darkom Matičevićem, a u Metković je rado dolazio s pok. akademikom Tonkom Maroevićem kojem je povodom smrti spjevao sonetni vijenac za koji je glazbu napisao prof. Matičević.

Luko Paljetak rođen je 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku gdje je završio Učiteljsku školu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je 1968. kroatistiku i anglistiku. U Zagrebu je 1992. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i bio jedan od urednika Zadarske revije. Bio je redovni član HAZU i dopisni član SAZU-a, Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Ovim putem izražavamo iskrenu sućut članovima obitelji, rodbini i prijateljima. Počivao u miru.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content