Koncertom u spomen Vlahu Paljetku započeo program 39. Smotre folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

 

Koncertom u spomen i čast gosparu Vlahu Paljetku večeras je u Gradskome kulturnom središtu započeo program 39. Smotre folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ koja se do nedjelje održava u Metkoviću.

Biba_baner
Đani Maršan-baner

Koncert su izvele ženske pjevačke skupine KUD-a Metković uz pratnju Mandolinskoga orkestra KUD-a. Uvodno je publiku pozdravio organizacijski tajnik Smotre Zdravko Obradović, a više o Vlahu Paljetku tijekom koncerta je govorio prof. Vido Bagur. Program je vodila Romana Gabrić.

Rođeni Dubrovčanin Vlaho Paljetak bio je naš prvi kantautor i šansonjer. Jedan je od vrlo značajnih skladatelja žanra starogradskih pjesama koje su nastale početkom 20. stoljeća, a i danas se vrlo rado izvode. To su većinom autorske pjesme, narod ih pjeva kao svoju baštinu, a srodne su i crkvenim pučkim pjesmama kontinentalne Hrvatske, dalmatinskim gradskim pjesmama, zabavnoj glazbi i dijelom novim tamburaškim pjesmama. Odlukom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske starogradska pjesma je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

Melodijama i tekstovima Vlaho Paljetak obogatio je starogradski melos koji je i njegovom zaslugom postao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Neki od njegovih napjeva, poput ‘Adio Mare’ i ‘Jedan mali brodić’ postali su narodna baština, a skladao je i pjesme kajkavskog dijalekta. Dvije od njih su pjesme pjesnika Dragutina Tadijanovića ‘Popevke sem slagal’ i ‘Za vsaku dobru reč’. Pjesme su mu prevođene i pjevane u mnogim zemljama, a najviše njegova ‘Marijana’ koja je postala svjetski evergreen.

Otvorenje plesnih nastupa ovogodišnje Smotre folklora održat će se sutra na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18 sati. U programu otvorenja nastupat će VU ‘Kumpanija’ Blato, sve dobne skupine KUD-a Metković, Ženska pjevačka skupina KUD-a Metković, FD Kumpanija iz Vela Luke, KUD Marko Marojica iz Župe dubrovačke te KUD ‘Šokadija’ Stari Mikanovci, ujedno i ovogodišnji predstavnici Smotre folklora ‘Vinkovačke jeseni’. Od 20 sati program Smotre ‘seli’ se u GKS Metković gdje će se održati prva Večer folklornih skupina.

Organizatori Smotre folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ su KUD Metković i Ustanova za kulturu i sport Metković. Organizaciju Smotre pomogli su Grad Metković, Ministarstvo kulture i medija RH i Dubrovačko-neretvanska županija.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content