„Ludi svijet“ Dragane Nuić Vučković u Prirodoslovnom muzeju Metković

 

„Ludi svijet“ naziv je izložbe slika autorice Dragane Nuić Vučković koja je danas otvorena u Prirodoslovnom muzeju Metković, u sklopu manifestacije Noć muzeja.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ovogodišnja manifestacija održava se pod posebnim epidemiološkim preporukama i u digitalnom obliku. Tako je i otvorenje nove izložbe poznate autorice održano uz maksimalno dozvoljen broj posjetitelja, ali je zainteresirani mogu pogledati na mrežnim stranicama muzeja. U sklopu stalnog postava Muzeja izloženo je osam slika, sa zajedničkim motivom ptice, a virtualni dio izložbe sastoji se od pejzaža.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

„Slike izložene u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću govore o suvremenom čovjeku, njegovoj borbi sa samim sobom i o svima nama posljednjih godinu dana otkako je započela pandemija te donose nekakve pesimistične slutnje o budućnosti jer osobno ne vjerujem da će ova situacija tako brzo završiti. Na svim slikama se javlja motiv ptice. Moja omiljena slika se zove „Ptice će kljucati ljude“ jer ne znam što nam donosi budućnost i u kakvom će svijetu ostati mladi. Drugi dio izložbe je virtualan i većinom se sastoji od pejzaža, a sve su slike napravljene digitalno. Slike izložene u Muzeju printane su na ljepenke i to je izvrsno napravio Foto Veraja“, istaknula je autorica Dragana Nuić Vučković.

Raste broj online posjeta

Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja održava se na temu „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“. Naime, zbog epidemioloških mjera donesenih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, smanjen je i broj posjetitelja muzeja. Mnogi od njih svoju su djelatnost „prebacili“ u virtualan svijet, pri čemu posjetitelji njihove postave posjećuju putem mrežnih stranica. Među njima je i Prirodoslovni muzej Metković, koji slovi za jedan od najopremljenijih i najljepših prirodoslovnih muzeja na ovim prostorima.

„Prošla manifestacija Noć muzeja donijela nam je više od 1300 posjetitelja. Da smo sudili po tome, rekli bismo da 2020. obećava sjajnu godinu što se tiče broja posjetitelja. Nažalost, u ožujku smo ušli u prvu karantenu i iza nje se više nismo oporavili, barem kada je u pitanju broj posjetitelja. Međutim, pratimo broj posjeta na našoj mrežnoj stranici i na našoj Facebook stranici, koja je bila izrazito posjećena upravo u doba prvoga lockdowna. Naime, tada smo se sadržajima obraćali djeci i njihovim roditeljima, procijenivši da će možda to prvo zatvaranje najteže pasti upravo njima. Nudili smo sadržaje koji su bili edukativni, ali i kreativni. Dali smo im mali zadatak da recikliraju ono što imaju u kućanstvu te su tako proveli kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima jer su trebali upravo njihovu pomoć da obave taj zadatak. Ostatak godine smo bili svjesni da od posjete neće biti ništa jer korona nije posustajala te nismo imali velik broj turista. Godinu smo iskoristili da odradimo neke velike poslove unutar muzeja. Tako smo odradili europski projekt, dotjerali smo stalni postav te sada imamo geološki dio stalnoga postava. Čekamo što će se događati u 2021., koja, po mojem mišljenju, neće biti značajno drugačija u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, na nama je da odradimo neke velike planove koje imamo, a veći broj posjetitelja će donijeti 2022. i 2023. godina“, istaknula je ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content