Županija – potpisani ugovori o financiranju programa sa sedam udruga koje brinu o najranjivijim skupinama društva

 

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je sa sedam udruga, koje djeluju na području socijalne skrbi, ugovore o financiranju u ukupnoj vrijednosti od 421 tisuću kuna.

Riječ je o programima ”Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije”, ”Dnevni boravak za djecu s cerebralnom paralizom – Skalin po skalin” te ”Dnevni boravak za psihički oboljele osobe”.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Župan Dobroslavić potpisao je tako ugovore s pet udruga koje skrbe o starijim osobama i to Udrugom „Otac Ante Gabrić“ koja djeluje na području Grada Metkovića, Udrugom „Dobra“ koja pruža navedene usluge starijim osobama na području općina Pojezerje, Zažablje i Kula Norinska, Udrugom „Dnevni boravak, pomoć i njega u kući Ploče“ koja djeluje na području grada Ploča, Udrugom „Val“ koja pruža usluge pomoći u kući starijim osobama na otoku Lastovu te Udrugom „Blage ruke“ koja provodi aktivnosti iz navedenog programa na području općine Dubrovačko primorje.

Također, župan Dobroslavić potpisao je i ugovor o financiranju programa s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“, kao i Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života „Lukjernica“.

Te udruge pokrivaju ukupno 214 korisnika (187 korisnika starije životne dobi, 12 djece s poteškoćama u razvoju i 15 osoba s psihičkim smetnjama).

”Ukupno smo potpisali sedam ugovora s udrugama koje rade važan posao za zajednicu. Pet udruga brinu o starijim osobama i na taj način održavaju jedan ‘dom za starije na terenu’, a dvije udruge pomažu našim sugrađanima s poteškoćama u razvoju, odnosno psihosocijalnim teškoćama. Ovo radimo svake godine jer ove udruge svojim radom zaslužuju našu potporu”, rekao je župan Dobroslavić te zaključio kako udruge koje brinu za starije upotpunjuju Domove za starije, čime se smanjuju liste čekanja.

”Zahvalila bih se uime svih udruga koje su danas potpisale ugovor. Mi radimo s ranjivim skupinama ljudi i ovo nam puno znači”, rekla je predsjednica udruge „Otac Ante Gabrić“ Vilma Martić.

Dubrovačko-neretvanska županija je prepoznala značaj navedenih programa za starije osobe, naše sugrađane, koji žive u staračkim i samačkim domaćinstvima, najčešće u ruralnim krajevima, što se pokazuje dugogodišnjom potporom radu navedenih udruga (počevši od 2008. godine). Osim što ovaj način izvaninstitucionalne pomoći starijim osobama pruža mogućnosti starenja u vlastitom domu, omogućuje i zapošljavanje osoba koje rade sa starijima, u neposrednoj okolini.

 

 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content