U Hrvatskoj protiv koronavirusa cijepljena svaka treća odrasla osoba

 
 

Na dan 19. svibnja utrošeno je 43.890 doza cjepiva čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Time je 27 % ukupnog stanovništva, odnosno 33 % odraslog stanovništva cijepljeno najmanje jednom dozom.

Sukladno navedenim podacima s platforme eCijepih, na dan 20. svibanj u Republici Hrvatskoj je cijepljena svaka treća osoba, što predstavlja velik pomak i napredak. 
 

U Hrvatskoj su registrirane 3.404 prijave sumnji na nuspojave cjepiva protiv Covida-19, što znači da je svaka 326. cijepljena osoba prijavila nuspojavu, piše u današnjem izvještaju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Kako prenosi Tportal, od ukupnog broja prijava, njih 1.699 odnosi se na Pfizer, 1.415 na AstraZenecu, 274 na Modernu i 12 na cjepivo Johnson&Johnson. Za još četiri prijave nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Prema dosadašnjim podacima, ističu iz HALMED-a, razlike u broju prijava sumnji na nuspojave ne upućuju na razlike u sigurnosti cjepiva te ističu da je omjer između broja zabilježenih prijava i primijenjenih doza približno jednak kod svih cjepiva. 

Čak 81 posto prijava “nisu ozbiljne”, a 19 posto ih je ocijenjeno ozbiljnima, utvrdila je stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a koja ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave. Povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, opća slabost, zimica, umor, crvenilo na mjestu primjene, bol u zglobovima i mučnina su najčešće prijavljene nuspojave cjepiva.

Riječ je o nuspojavama najčešće blagog do umjerenog intenziteta koje spontano prolaze za par dana ili uz primjenu simptomatske terapije poput hladnih obloga, lijekova protiv bolova i lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Kod odraslih osoba mlađe do srednje dobi zabilježene su ozbiljne nuspojave, najčešće kao reakcije preosjetljivosti koje se manifestiraju kao svrbež, osip i koprivnjača, ubrzo nakon primjene cjepiva, piše Tportal. Antialergijski lijekovi primijenjeni su u tim slučajevima i sve osobe su se brzo oporavile. Pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica, rjeđe su zabilježene. Ove reakcije uglavnom su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće se rado i prolaznom stanju, objašnjavaju iz HALMED-a.

Nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, za sada nije prijavljena. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content