Godina dana od smrti akademskog kipara Nikole Vučkovića

 

Danas se navršava godina dana od smrti akademskoga kipara Nikole Vučkovića koji je, nakon borbe s teškom bolešću, preminuo 16. lipnja 2020. u 65. godini života.

Nikola Vučković rođen je 5. siječnja 1956. u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu. Školu primijenjenih umjetnosti završio u Splitu, a kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radio je kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te kao gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izradio je 11 spomenika i skulptura za javne prostore u Hrvatskoj i BiH, među kojima Spomenik žrtvama Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na Bistrini te Spomenik žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno. Autor je grba i zastave Grada Metkovića te velikoga i maloga štita kneza Domagoja, koji se dodjeljuju pobjednicama Maratona lađa na Neretvi.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Opuzenskog salona, Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH Grand-Prix Mostara, Nagrada za skulpturu Križni put na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu i Prva nagrada za rješenje spomenika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.

Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji, a sa suprugom, akademskom slikaricom Draganom Nuić-Vučković, u obiteljskoj kući na Pecari držao je NV galeriju u kojoj su često organizirane brojne izložbe.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content