Završen projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“

 

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.

Riječ je o projektu vrijednosti 14,3 milijuna kuna čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković i Grad Ploče, a za koordinaciju partnera i prijavu zadužena je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, prihvatljivi troškovi su 14.048.072,02 kn od čega 10.536.054,01 kn iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018,01 kuna.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u privlačenju sredstava iz EU, a kako usprkos činjenici da se pritom misli na najveće infrastrukturne projekte poput Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik, u tijeku je još 150 ‘manjih’ projekata koji podižu kvalitetu života na jugu Hrvatske.

”Na Korčuli smo primjerice imali jedan recimo sličan projekt ovome – ”Putevima prošlosti”. Takvi ‘manji projekti’ pridonose kvaliteti života ljudi, pridonose razvoju turizma te postaju dio kulturne baštine. Mi u dolini Neretve imamo već nove projekte poput izgradnje Vatrogasnoga doma u Kuli Norinskoj i nabavke vatrogasne opreme”, rekao je župan Dobroslavić.

Voditelj projekta i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće predstavio je rezultate i ostvarene ciljeve naglasivši kako će projekt formalno završiti, no kako će njegov utjecaj ostati godinama što dolaze.

Okupljenima su se prigodno obratili i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, ravnateljica JU za za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić, a nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, savjetnica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, predstavnik Grada Ploča i drugi uzvanici.

U sklopu projekta, realizirano je tako uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću kao i uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu koje su pak u fazi čekanja uporabne dozvole.

Postavljene su i uređene promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem te postavljene informativne ploče edukativnog karaktera na Baćanskim jezerima, a napravljena je i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Nadalje, uređen je edu-eko vrt u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređeno eko dječje igralište edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima, a nabavljena je i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content