‘EUROPE DIRECT DNŽ’ – Centar u kojem građani mogu kreirati europske politike

 

U Opuzenu je jutros otvoren ‘EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije’. Centar su svečano otvorili župan Nikola Dobroslavić te voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, a uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala, savjetnice župana Žane Marević, ravnateljice DUNEA-e Melanije Milić, gradonačelnika i načelnika neretvanskih gradova i općina, pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivice Popovića te ostalih.

Riječ je o centru kojega vodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom u Opuzenu te Udrugom Erasmus Student Network Dubrovnik, a kojemu je cilj približiti Europu građanima te poticati njihovo uključenje u raspravama o budućnosti Europske unije.

Kako je istaknuo voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ovaj centar jedan od njih 10 u Hrvatskoj te 420 u Europi.

„Europskoj komisiji je vrlo važno raditi na lokalnoj razini, odnosno pružiti informaciju svim građanima EU o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU nudi, što će biti najveća vrijednost ovoga centra. Osim toga, Centar će prikupljati ideje građana, udruga i gospodarstvenika što će pridonijeti projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Vrlo sam impresioniran projektima koje je provela i koje provodi Dunea, što je pokazatelj da je Hrvatska prikupila dovoljno iskustva od početka članstva u EU“, istaknuo je Zlatev.

U sklopu svojih aktivnosti, Centar Europe Direct organizirat će različite interaktivne radionice, panel rasprave, manifestacije te prezentacije. Župan Nikola Dobroslavić je naglasio kako će uz pomoć svih tih aktivnosti građani moći kreirati europske politike.

„Osim što je Centar način na koji Europska unija svoje politike želi približiti građanima, isti je i prilika da se politike EU kreiraju odozdo prema gore. Moći ćemo dobiti upute od građana što je od europskih politika dobro i što oni žele. Tako sami građani mogu sudjelovati u kreiranju europske budućnost, ali i biti bolje upoznati o svim prednostima koje nam članstvo u EU donosi. Već je poznato kako DNŽ koristi pozamašna sredstva iz europskih fondova, a možemo se pohvaliti da se u našoj županiji provodi najveći infrastrukturni projekt u RH, sufinanciran europskim sredstvima– Pelješki most“, kazao je župan.

Osim Pelješkoga mosta, u DNŽ se trenutno provode brojni veliki projekti sufinancirani iz različitih europskih fondova.

„Što se tiče samih projekata i apliciranja na fondove EU, trenutno su u provedbi 73 projekta koja su sufinancirana iz različitih europskih fondova. Ovaj Centar svakako će pridonijeti boljoj vidljivosti, komunikaciji s građanima te njihovoj edukaciji o koristima koje mogu imati zahvaljujući članstvu u EU“, naglasila je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.

Prije samoga otvorenja Centra održane su i uvodne prezentacije u sklopu kojih su Centar predstavile djelatnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak koja je, uz Ivu Pozniak, predstavila i neke od projekata koje DUNEA provodi.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content