‘Autostopom po svijetu’ – putopisac Tomica Kristić metkovskoj publici ispričao svoje iskustvo putovanja na drugi kraj svijeta

 

U organizaciji Gradske knjižnice Metković u Gradskome kulturnom središtu večeras je putopisno predavanje ‘Autostopom po svijetu’ održao svjetski putnik, putopisac i avanturist Tomica Kristić.

Kristić je metkovskoj publici ispričao dio svojega putovanja u Novi Zeland, na koje je krenuo prije pet godina s budžetom od 1500 eura.  Tijekom putovanja, autostopom je prešao 40 tisuća kilometara te upoznao različite ljude i kulture, a na Novi Zeland stigao je poslije tri godine i devet mjeseci. Ukupno je prošao kroz tri kontinenta i 25 država te doživio različite uspone i padove.

dina_baner
Zemlja loših

Svoje doživljaje odlučio je opisati u tri knjige ‘Putovanje u Međuzemlje’, a u Metkoviću je večeras podijelio iskustva prvih petnaest mjeseci tijekom kojih je, između ostaloga, pješačio po prostranstvima Himalaje, upoznao Iran, živio s budističkim monasima u Indiji, volontirao u domu za nezbrinutu djecu, spavao po policijskim postajama diljem Azije te radio kao statist u Bollywoodu. Prvih 15 mjeseci putovanja završio je u Vijetnamu s njegovom današnjom suprugom Lucy koja je kulturu te zemlje večeras, također, predstavila publici.

Kako je istaknuo Kristić, na putovanje je krenuo jer je želio napustiti svoju ‘sigurnu luku’, a pri povratku u Hrvatsku naučio je više cijeniti mjesto u kojem živi.

„Ovo putovanje nije obično putovanje već preobrazba jedne osobe koja se, hodajući po stazi života, svakim danom sve više mijenjala. Upoznao sam različite kulture i načine života te se suočio s različitim životnim situacijama. Osim što me putovanje promijenilo, naučio sam cijeniti i voljeti mjesto u kojem živim te našu kulturnu baštinu“, istaknuo je Tomić.

Ostatak putovanja Kristić je opisati u nadolazeće dvije knjige, a iduća iz tiska izlazi na proljeće 2022. godine.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content