U Podaci potvrđen slučaj ptičje gripe, iz Brkate sjenice pozivaju na oprez

 

U Podaci kod Ploča zabilježen je prvi slučaj ptičje gripe.

Iz Ornitološkoga društva ‘Brkata sjenica’ stoga su pozvali na oprez sve vlasnike peradi. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti. 

“Poštovani stanovnici doline Neretve, a i šire želimo vas obavijestiti ako niste pratili vijesti, da je pronađena ptica pozitivna na virus ptičje gripe H5N1 patogeni soj u našoj blizini. Naime, odgovorni građanin iz Vida nazvao me je prije nekoliko dana i rekao da ima „ozlijeđenu“ patku(radi se o patki kreketaljki, Anas strepera) koju je našao na hridi-siki kod Podace i pita možemo li joj pomoći jer mu je žao ptice. Upitao sam gdje je ranjena i kako se ponaša? Rekao je da se ptica čudno ponaša, mirno stoji i stalno trza glavom. U prvi trenutak pomislio sam na potres mozga uslijed udara glavom u neki objekt (imao sam prilike vidjeti to i prije), ali sam se sjetio da je u Hrvatskoj ponovno pronađena ptičja gripa. Na sedam labudova koji su uginuli u Lonjskom Polju pronađen je virus, a simptomi koje je pokazivala patka mogu biti simptomi virusa. Zovem odmah dr. sc. Luku Jurinovića sa Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu i u dogovoru sa Lukom i doc. dr. sc. Vladimirom Savićem dogovorili smo da pticu treba što prije poslati na institut. Sutra sam predao pticu Vladimiru koji je pticu prebacio u Zagreb na veterinarski institut. Danas je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je ptica pronađena u Podaci u blizini Ploča (ne u Zaostrogu kako su greškom naveli) pozitivna na virus ptičje gripe.
Ovim putem napominjem da se svi koji imaju perad ponašaju u skladu uputa koje daje ministarstvo poljoprivrede da bismo spriječili širenje ptičje gripe”, poručio je Bariša Ilić Ornitološkoga društva Brkata sjenica Metković. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content