U GKS-u otvorena izložba slika ‘Bonace i cime i još ponešto’ autora Ede Unkovića

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković sinoć je otvorena izložba slika ‘Bonace i cime i još ponešto’ autora Ede Unkovića.

Uz autora, izložbu su otvorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i opuzenski slikar Ante Dragobratović. Unković se metkovskoj publici predstavio s 21 slikom na kojima dominiraju motivi tradicionalnih drvenih brodova te mediteranski i dalmatinski pejsaži.  

„Izložba je jedan opus barki i pejsaža na kojima dominira mirnoća. Uz to sam ostavio nekoliko slika, moje retrospektive, kako bi se vidio jedan moj slijed. Cijeli je opus zapravo sfera hiperrealizma i realizma, u kojima sam ja sebe kao umjetnik pronašao. Kritičari su svoje rekli, a nadam se da će svatko kroz izložbu pronaći nešto za sebe. Ovo mi je 11 samostalna izložba i osobito mi je drago što je ovdje u Metkoviću u kojemu sam rođen, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada.  Iz djetinjstva me veže mnogo uspomena upravo za Metković i Opuzen“, kazao je Unković.

Edo Unković potječe iz tradicionalne pomorsko-brodarske obitelji sa otoka Korčule. Rođen je u Metkoviću, a osnovnu školu i djetinjstvo provodi u Opuzenu, gdje vrlo rano spoznaje svoju sklonost umjetnosti. Živi i djeluje ponajviše u Splitu gdje je završio srednju Pomorsku školu i Ekonomski fakultet. Tijekom života, uspješno se bavi sportom, poduzetništvom, managerstvom i glazbom. Slikarstvo mu je bilo »na čekanju« do 1995. kad pomalo prelazi u prvi plan, uz različite dodatne edukacije i izložbe. Do sada je izlagao 10 puta samostalno, oko 40 puta skupno te sudjelovao na desecima likovnih kolonija. Teme mu dominanto proizlaze iz njegove fascinacije morem i svim što se uz more veže.

Inače, izložba slika ‘Bonace i cime i još ponešto’ otvorena je u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, a omogućena je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Metkovića. U glazbenom dijelu programa otvorenja nastupila je opuzenska Klapa ‘Arija’, a svi posjetitelji izložbu će moći vidjeti do 18. srpnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije