Gradu Metkoviću i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna

 

Grad Metković i ove je godine dobio ocjenu odličan za transparentnost proračuna, a na temelju rezultata istraživanja Instituta za javne financije.

Institut za javne financije, kao što je poznato, već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina koju ocjenjuju temeljem broja proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Transparentni proračuni, kako ističu iz Instituta, omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnost proračuna ocijenili su na temelju pet ključnih dokumenata – izvješća o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., prijedloga proračuna za 2022., izglasanoga proračuna za 2022. te proračunskoga vodiča vodič za građane za 2022.

Rezultati ovogodišnjega, osmoga po redu ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna predstavljeni su 29. lipnja, a dostupni su na interaktivnoj karti koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.

Najvišu ocjenu za transparentnost proračuna dobila je i Dubrovačko-neretvanska županija.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content