‘Neretvanska’ slavi 30. rođendan

 

Nikša Martinac jutros nas je podsjetio na zanimljiv podatak. Naime, prošlo je točno 30 godina od izlaska pjesme ‘Neretvanska’ – neslužbene himne Metkovića.

„Neretvanska“ je zapravo obrada tradicijske narodne pjesme koju su prije trideset godina momci iz Metkovića snimili na svoj način. Vjerujemo da nema Metkovke ili Metkovca koji je nije zapjevao u raznim prigodama. Nastala je sada već davne 1993. godine za vrijeme Domovinskog rata, ali i u takvim teškim vremenima glazba nije zamuknula, pjevalo se i sviralo na raznim manifestacijama i gitarijadama, a tada je značajno mjesto zauzimala i metkovska grupa Spaček.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Upravo na tom valu, u takvom zanosu nastala je „Neretvanska“ u svojoj rock verziji, uz a cappella intro zbora KUD-a Metković, poštujući tako tradicijski izvor pjesme. Premda su samom osnivaču benda, danas višestruko nagrađivanom aranžeru i tonskom snimatelju Goranu Gogi Martincu više puta predlagali remake istoimene pjesme, on je to odlučno odbijao smatrajući da bi time sama pjesma ponajviše izgubila, osobito na autentičnosti. Tadašnju postavu Spačeka činili su uz Gogu još Dragan Fudo Brnas, Goran Meka Komazin, Jurica Bebić, Draženko Dado Nižić i Petar Batinović. Pjesma je kao singl izašla na vinilu, a snimljena je u studiju pokojnoga Rajka Dujmića.

“Nakon što je pjesma preživjela generacije nadamo se da će i mlađi prepoznavati kao svoju te je prenositi nadolazećim generacijama”, poručili su na Facebook stranici Grupe Spaček

Izvor i foto: Nikša Martinac, Facebook /Spaček 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content