Odrađeno oko 60 % radova na projektu Aglomeracije Metkovića, do kraja godine završetak radova na linijskim građevinama

 

U sklopu projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Metković dosada je realizirano 60 % radova na linijskim građevinama, a veći dio bit će izveden do kraja godine. 

Istaknuto je to danas na konferenciji za medije na kojoj su o jednome od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti Metkovića govorili direktor tvrtke Metković d.o.o. Filip Dominiković, zamjenik voditelja projekta iz tvrtke SUBNECTO d.o.o. Časlav Dunović i inženjer gradilišta Goran Fotivec iz tvrtke Comsa.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Podsjetimo, kroz projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Metković provodi se nekoliko aktivnosti, a glavnu, izgradnju linijskih građevina, odnosno izgradnju fekalnoga i vodnoga kolektora te drugim pripadnih stvari, izvodi tvrtka Comsa. Druga važna aktivnost za cjeloviti sustav je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 18.400 ES i postrojenja za solarno sušenje mulja.

„Kroz izgradnju linijskih građevina, a to je nešto s čim se susrećemo svakodnevno, s obzirom da je obuhvat cijeli grad, provodi se izgradnja 42.5 km kanalizacijskih cjevovoda, rekonstrukcija i sanacija 20 km vodoopskrbnih cjevovoda, 15-ak km SDNU-a, izvodi se 18 fekalnih crpnih stanica. Trenutno stanje na gradilištu je da smo prešli nekih 60 % linijskih građevina, a trenutno kašnjenje je cca 2 mjeseca. Druga aktivnost je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 18. 400 ES. Radi se o trećem stupnju pročišćavanja te se izvodi postrojenje za solarno sušenje mulja. Trenutno stanje na gradilištu je da je odrađen nasip, traje izlijeganje terena i kroz mjesec dana bi se pristupilo izvedbi dubokoga temeljenja te počela izgradnja zgrada postrojenja, upravne zgrade, garaže i postrojenja za solarno sušenje mulja. Linijske građevine i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda jedno se bez drugoga ne može pustiti u funkciju. Kada smo krenuli u realizaciju projekta, vodili smo se time da se ne dogodi da se izgrade uređaji, a da se kasni s linijskim građevinama. Uređaji se grade 12 ili 13 mjeseci, a onda ide godina probnoga rada. Za slučaj da uređaj bude završen, a mi ne možemo dati medij uređaju da izvrši rad, izvođač ima pravo ne izvoditi probni rad i sutra se možemo naći u problemu. Generalno je plan da Comsa u ovoj godini odradi linijske građevine i da dobijemo dozvole. Gradnja uređaja bi krenula u petom mjesecu i na ljeto sljedeće godine bi bio i on gotov te kad bi dobili potrebne dozvole za sljedeće ljeto na linijskim građevinama, već bi morali krenuti s prespajanjem priključaka, kako bi na jesen osigurali probni rad uređaja. Tako da, u svakom slučaju bi trenutak priključivanja korisnika na sustav bio sljedeće ljeto“, istaknuo je direktor tvrtke Metković d.o.o. Filip Dominiković.

Dosadašnje aktivnosti ‘po brojevima’ na konferenciji je iznio inženjer gradilišta Goran Fotivec.

Trenutno se radovi izvode na 16 lokacija u Metkoviću. Kada je u pitanju stanje po brojevima, dosada smo, između ostaloga, izveli 25,6 km kolektora od dogovorenih 42,9 km što je nešto više od 60 %, oko 68 % vodoopskrbnih cjevovoda, 52 % kanalizacije, odnosno SDNU, izvedeno je 11 crpnih stanica. Što se tiče asfaltiranih površina, konačno smo izašli iz razdoblja koje je bilo nepovoljno za asfaltiranje. Sada ulazimo u razdoblje koje je mnogo povoljnije za asfaltiranje, tako da smo uveli treću ekipu na radove. U zadnja dva mjeseca smo izveli negdje oko 15 tisuća kvadrata asfaltnih površina, a asfaltirano je dosada oko 53 %“, kazao je Fotivec osvrnuvši se i na dinamiku radova po određenim ulicama u koje se izvođač vraća i po nekoliko puta.

Često se dogodi da zbog nekih tehničkih razloga moramo stati s radovima i preseliti se na neku drugu lokaciju. Nakon što se kvar otkloni, vraćamo se. Također, nakon što odradimo, trebamo čekati, ispitivanja, bakterijsku analizu itd. Tehnološki smo prisiljeni raditi ovako kako radimo i više se puta vraćati na istu lokaciju“, naglašava Fotivec.

Zadovoljstvo dinamikom u realizaciji projekta istaknuo je voditelj projekta Časlav Dunović.

Što se tiče onoga što građanima najviše smeta, a to je raskopanost cesta i asfaltiranje, molimo za razumijevanje jer to je jednostavno takav tip linijskih građevina, moraju se napraviti rovovi, mora se sve sleći.  Mi smo dosada zadovoljni realizacijom projekta. Uzevši u obzir probleme na izvođenju projekata aglomeracija u drugim gradovima, u Metkoviću ide zaista dobro“, istaknuo je Dunović.

Direktor tvrtke Metković d.o.o. Filip Dominiković zahvalio se građanima Metkovića na razumijevanju dok traju radovi.

Najveći problem nastaje u asfaltu, i razumijem ljude, posebice one koji žive u raskopanoj ulici i moraju tu proći nekoliko puta dnevno. Ali treba uzeti u obzir to da se teren mora sleći kako bi se kopao novi rov. Treba shvatiti i to da smo i močvarno područje. Npr. kada se asfaltirala Ulica Petra Krešimira 4., padala je kiša tijekom noći, i idućih deset dana se nije mogla dobiti zbijenost. Jednostavno, postoje pravila struke kojih se držimo. Radi se o ogromnom projektu i trebamo se strpiti nekako do kraja godine, posebno sada kada nam slijedi izvođenje radova u centru grada. Želim se još jednom zahvaliti svim sudionicima projekta, a posebice građanima Metkovića te zaista apeliram na strpljenje do kraja ove godine kada planiramo završetak radova na linijskim građevinama“, istaknuo je Dominiković.

Projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ traje 36 mjeseci, ukupne je vrijednosti 488.622.361,25 kn, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 253.696.378,57 kn. EU fond financira 70,68%, Republika Hrvatska 11,73%, Hrvatske vode  11,73 % te Metković d.o.o. i Grad Metković  5,86% sredstava tj. 21 milijun kuna.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content